2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem térhet még vissza a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja

Egyelőre nem térhet vissza a vadonba a világ egyetlen ismert albínó orangutánja, Alba, akit tavaly áprilisban szabadítottak ki az indonéz hatóságok a helyi lakosok kezei közül Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén.

A fehér bundájú, kék szemű, 6 év körüli nőstényt az eredeti tervek szerint június vagy július folyamán költöztették volna át egy tízhektáros mesterséges szigetre.

A védett övezetet egy orangutánmentő szervezet, a Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) alakította ki számára a Közép-Borneó tartománybeli központjához közeli erdős területen, hogy az állat biztonságos körülmények között újra hozzászokhasson az önálló élethez, mielőtt végleg szabadon engedik.

Az építési munkálatok elhúzódása és a hatóságokkal való egyezkedés miatt azonban az állat átköltöztetését elnapolták, és nem tudni, hogy mikor kerül rá sor.

Ismert meg Albát, az albínó orangutánt Fotó: BOS Foundation/youtube,com

A veszélyeztetett állatot 2017. április 27-én fogták el egy falu lakói Borneó középső részén, Kapuasz Hulu körzetben, a hatóságok két nappal később szabadították ki a ketrecből, amelybe a falusiak zárták. A bántalmazott albínó akkor rendkívül rossz állapotban volt, és a BOSF egy állatmentő állomására került.

Ezután Alba állapota olyan gyorsan javult, hogy a szervezet úgy ítélte meg, visszatérhet természetes élőhelyére, Borneó esőerdejébe. Albának meg kell tanulnia megvédenie magát, mert számos veszély leselkedik rá: az állatot prédára éhes ragadozók, féltékeny fajtársak és trófeagyűjtő emberek fenyegethetik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

Borneói orangutánok Fotó: By Bernard DUPONT/ Wikimedia Commons

Alba helyzetét nehezíti, hogy albinizmusa miatt számos egészségi problémával, egyebek között látási és hallási gondokkal küzd, valamint a későbbiekben akár bőrrák is kialakulhat nála.

Az állatmentő szervezet titokban tartja Alba szabadon engedésének végleges helyét, mert a világ több más vidékéhez hasonlóan Borneón is él a hiedelem, hogy az albínók különleges varázserővel ruházzák fel az embert, ezért tartani kell attól, hogy ha kitudódik a tartózkodási helye, hajtóvadászat indul az elejtésére.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam