2019. augusztus 19., Huba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszatérnek a majdnem teljesen kipusztított teknősfajok Ciprus partjaira

Állatvédők több évtizedes munkájának eredményeként lassan visszatérnek Ciprus partjaira a közönséges levesteknősök és az álcserepesteknősök, amelyeket az ember és a ragadozók majdnem teljesen kipusztítottak évezredes élőhelyükről a 20. század második felére – jelentették be ciprusi tengerbiológusok.

Amikor a fajmentési program 1978-ban elkezdődött, a sziget partjain már csak nagyjából 300 fészek maradt, ahová a teknősök visszajártak tojást rakni. Tavaly már mintegy 1100 fészket találtak. 

„Talán nem tűnik soknak, ám mivel a teknősök reprodukciós ciklusa akár harminc év is lehet, az eredmények látványosak”

– mondta Andreasz Demetropulosz, a program alapítója és vezetője.

Az első, bizonytalan lépések Fotó: Jean-Lou Justine/Wikimedia Commons

A ciprusi partokon nagyjából 200-300 nőstény levesteknős rak tojást, az álcserepesteknősök nőstényeinek száma ennek majdnem duplája.

Az állatvédők mindenekelőtt a teknősökre vadászó ragadozók, főként a rókák ellen kezdték óvni a veszélyeztetett hüllőket, majd 1989-ben sikerült védetté nyilvánítani két kulcsfontosságú partot, hogy se a helyiek, se a turisták ne háborgassák az állatokat.

Korábban a helybeliek a parton táboroztak, grilleztek, nem törődve a fészekrakó teknősökkel, idővel azonban a térségben kialakult az állatvédelem kultúrája, így ha sérült, beteg teknőst látnak az ott lakók, azonnal értesítik a hatóságot – tette hozzá Mirula Hadzsikrisztoforu tengerbiológus.

A teknősök nagyjából 200 millió éve élnek a Földön, a Földközi-tenger azonban csak mintegy tízezer éve ad nekik otthont. Saját „biológiai GPS-ük” visszaviszi őket azokra a partokra, ahová őseik évezredeken át jártak fészket rakni – mondta a biológus.

Borítókép: Strobilomyces/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Bangladesben is nő a tigrisek száma, de túl kevés a hím Megjelent a Pusztadoktor július–augusztusi száma Jane Goodall: „Még nem túl késő lelassítani a klímaváltozást” (videó) Le a lakkal! Így készül a vegyszermentes körömlakklemosó Kína napos oldala
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam