2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőhullámokat a tengeri élőlények is megsínylik

Az óceánokban is rekordmagas hőmérsékletet mérnek a hőhullám hatására. San Diego partjainál a mérések 1916-os kezdete óta legmagasabb tengeri hőmérsékletet jegyezték fel a hónap elején: a Scripps Piernél augusztus 9-én 26,3 Celsius-fokot mértek.

Ahogy a szárazföldön, ugyanúgy az óceánokban is vannak hőhullámok – mondta Art Miller, a Scripps Institution of Oceanography munkatársa.

A tengeri hőhullámok száma 1982 és 2016 között nagyjából a duplájára növekedett, és egyre általánosabbá és intenzívebbé fognak válni a bolygó melegedésével

– olvasható a Nature tudományos lap aktuális számában megjelent tanulmányban. A kutatás műholdas adatokon és más, a vízfelszíni hőmérséklet mérésével foglalkozó projektek adatain alapult, és még nem tartalmazta a legutóbbi rekorddöntő San Diegó-i mérést.

A Csendes-óceán partja San Diegónál Fotó: Pixabay.com

A kutatócsoport a tengeri hőhullámokat olyan szélsőséges eseményekként definiálta, amelyek során a vízfelszín hőmérséklete az adott helyszínen mért értékek 99 százalékát meghaladja.

Ami tud, menekül

Mivel az óceánok lassabban nyelik el és adják le a hőt, mint a levegő, a legtöbb tengeri hőhullám legalább néhány napig, de bizonyos esetekben akár hetekig is tart.

Az óceánokban a hosszan tartó extrém forróság károsíthatja a hínárerdőket és a korallzátonyokat, kárt okozhat a halakban és más tengeri élőlényekben. „Ez a folyamat tovább gyorsulhat a globális felmelegedéssel” – mondta Thomas Frolicher, a Berni Egyetem klímakutatója, a kutatás vezetője.

A korallfehéredés a sekély vizekben honos halfajokra is hatással van Fotó:Acropora/Wikimedia Commons

A szárazföldiekhez képest a tengeri élőlények jó része a hőmérséklet-változások csak nagyon szűk tartományát képes túlélni. A szabadon úszó tengeri állatok képesek megváltoztatni a helyzetüket, a helyhez kötött organizmusok azonban, mint a korallzátonyok és a hínárok, „valódi veszélyben vannak” – mondta Michael Burrows, a Skót Tengeri Intézet ökológusa.

Minden megszenvedi – a legkisebbektől a legnagyobbakig

Az óceán melegebb felszíne miatt bekövetkező változások nagy valószínűséggel a fotoplanktonok csökkenéséhez vezetnek. Ezek az apró élőlények jelentik a tengeri tápláléklánc alapját.

A Csendes-óceánban 2013 és 2016 között az egyes helyeken állandósult meleg miatt kevesebb fotoplankton termelődött, így számos állatfaj tápláléka csökkent, ez – többek között – több ezer kaliforniai oroszlánfóka-kölyök éhenhalásához vezetett. (MTI)

Borítókép: kein/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam