2022. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt omolhatott össze a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja

A klímaváltozás állhat annak hátterében, hogy „összeomlott a Mojave-sivatagban élő madárfajok populációja” – állítják a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói.

A tudósok szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő, New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mint egykor.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave-sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madaraknak.

Feketetorkú sármány a Mojave-sivatagban 2014-ben Fotó: Murray Foubister/Wikimedia Commons

„A kaliforniai sivatagok jócskán megtapasztalták a klímaváltozás okozta aszályt és felmelegedést, és ez elég arra, hogy a madarak veszélybe kerüljenek. Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét”

– mondta Iknayan, aki a doktori disszertációjához végezte a kutatást.

A Mojave-sivatag sziklái – meleg színek, forró felszínek Fotó: IIP Photo Archive/flickr.com

„A Mojave-sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak. Lehet, hogy ez az új kiindulási pont, de nem tudhatjuk, hogy nem folytatódik-e a hanyatlás”
– írta Beissinger professzor, aki Berkeley-ben környezeti tudományokkal, környezetpolitikával és -menedzsmenttel foglalkozik.

A tudósok három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Iknayan ugyanazokat a helyszíneket kereste fel, ahol 1908 és 1947 között Joseph Grinnell biológus és berkeley-i kollégái végeztek felméréseket.

Iknayan és Beissinger megállapította, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak.

A jelenséget azért nevezték „összeomlásnak”, mert – mint írták – az az egész sivatag madárállományát érintette. 

Borítókép: Pixabay.com

Neked ajánljuk
Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Az erdők és a szén-dioxid-trágyázás Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam