2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rizsszem nagyságú csikóhalat fedeztek fel

Hivatalosan is felvettek az állatok listájára egy nemrégiben Japán délkeleti partjainál felfedezett törpecsikóhal-fajt, amelynek példányai nem nőnek nagyobbra egy rizsszem méreténél, írja a The Dodo.

A színes teremtmények a Hippocampus japapigu tudományos nevet kapták, átlagosan 14-16 milliméteresek, és elképesztően nehéz őket észrevenni szabad szemmel.

Három elférne belőlük a kisujjam körmén. Úgy néznek ki, mint az apró Dodó kacsák, nagyon édesek

– mondta a lapnak Graham Short, a felfedezésről beszámoló kutatócsapat vezetője.

Hippocampus japapigu Fotó: Graham Short

A csikóhal apró mérete évszázadokon át segített az állatoknak elkerülni az emberrel és a ragadozókkal való találkozást, egészen mostanáig. A rizsszem nagyságú tüneményeket búvárok vették észre Japán partjainál, és hosszasan tanulmányozták azokat az 1990-es években.

A Hippocampus japapigu fajtársaival ellentétben sokkal inkább a sekély vizeket kedveli, mint a mélységet. Színezetük tökéletesen álcázza őket, könnyen összekeverhetők egy hínárral vagy egy algával.

Rendkívül nehéz őket megtalálni, mert egyrészt nagyon apróak, másrészt beleolvadnak a környezetükbe. A színük pontosan olyan, mint a szikláké és a víz alatti növényeké, amelyeken élnek

– magyarázta a tudós.

Ezek a csikóhalak nagyon aktívak. Szeretnek a másik farkába kapaszkodva egymás körül úszkálni. Aztán hirtelen elrohannak, majd rövidesen visszatérnek párjukhoz. Short arról beszélt, kíváncsi vízimajmokra emlékezteti őt az új faj.

A csikóhalak populációját az élőhelyük csökkenése mellett az is fenyegeti, hogy előszeretettel vásárolják őket akváriumokba, és komoly jelentőségük van a kínai orvoslásban. Becslések szerint évente 20 millió csikóhalat vadásznak le a kínaiak gyógyászati célból. Szerencsére a Hippocampus japapigu annyira apró, hogy egy darabig kutathatnak majd utánuk.

Neked ajánljuk
A faültetés is lehet káros Veszélyeztetett, egyszarvú rinocéroszok pusztultak el az indiai áradásokban A rémálomnak még nincs vége: Japán nyugati részére is lecsapott a tájfun Ultrafast fashion: amikor már a fast fashion sem elég gyors Szeptembertől támogatás a naperőművekre
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam