2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rizsszem nagyságú csikóhalat fedeztek fel

Hivatalosan is felvettek az állatok listájára egy nemrégiben Japán délkeleti partjainál felfedezett törpecsikóhal-fajt, amelynek példányai nem nőnek nagyobbra egy rizsszem méreténél, írja a The Dodo.

A színes teremtmények a Hippocampus japapigu tudományos nevet kapták, átlagosan 14-16 milliméteresek, és elképesztően nehéz őket észrevenni szabad szemmel.

Három elférne belőlük a kisujjam körmén. Úgy néznek ki, mint az apró Dodó kacsák, nagyon édesek

– mondta a lapnak Graham Short, a felfedezésről beszámoló kutatócsapat vezetője.

Hippocampus japapigu Fotó: Graham Short

A csikóhal apró mérete évszázadokon át segített az állatoknak elkerülni az emberrel és a ragadozókkal való találkozást, egészen mostanáig. A rizsszem nagyságú tüneményeket búvárok vették észre Japán partjainál, és hosszasan tanulmányozták azokat az 1990-es években.

A Hippocampus japapigu fajtársaival ellentétben sokkal inkább a sekély vizeket kedveli, mint a mélységet. Színezetük tökéletesen álcázza őket, könnyen összekeverhetők egy hínárral vagy egy algával.

Rendkívül nehéz őket megtalálni, mert egyrészt nagyon apróak, másrészt beleolvadnak a környezetükbe. A színük pontosan olyan, mint a szikláké és a víz alatti növényeké, amelyeken élnek

– magyarázta a tudós.

Ezek a csikóhalak nagyon aktívak. Szeretnek a másik farkába kapaszkodva egymás körül úszkálni. Aztán hirtelen elrohannak, majd rövidesen visszatérnek párjukhoz. Short arról beszélt, kíváncsi vízimajmokra emlékezteti őt az új faj.

A csikóhalak populációját az élőhelyük csökkenése mellett az is fenyegeti, hogy előszeretettel vásárolják őket akváriumokba, és komoly jelentőségük van a kínai orvoslásban. Becslések szerint évente 20 millió csikóhalat vadásznak le a kínaiak gyógyászati célból. Szerencsére a Hippocampus japapigu annyira apró, hogy egy darabig kutathatnak majd utánuk.

Neked ajánljuk
Japán bevallottan kereskedelmi célból akar újra bálnákra vadászni Az előkelő külsejű havasi cincér lett az év rovara Sült csirkét készítő japán robot Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Lengemesék újra a mozikban
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam