2020. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medúzák miatt fújtak riadót a német strandokon

Medúzariadót fújtak a német hatóságok pénteken a Balti-tenger Schleswig-Holstein tartományi partjának strandjain, felszólítva a fürdőzőket, hogy ne merészkedjenek a vízbe a szokatlanul sok medúza miatt.

A német életmentő társaság (DLRG) tagjai csütörtökön mintegy 120 fürdőzőt részesítettek elsősegélyben, és további 600 bejelentést kaptak arról, hogy sárgahajas medúzák megcsíptek úszókat.

A DLRG travemündei szolgálatának igazgatója, Jan Cramer elmondta, pénteken ugyan nem észleltek a partok mentén medúzákat, de arra figyelmeztetett, hogy távolabb lehetnek még a vízben a legnagyobb ma élő medúzafaj, a sárgahajas medúzák egyedei.

A sárgahajas medúza akár 2,7 méter szélesre is megnőhet Fotó: Tom Thai/flickr.com

A csalánozók törzsében tartozó medúzák karjai végén csalánsejtek vannak, amely bőrfelülettel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. A csípések görcsöt és nagy fájdalmakat okoznak.

A sárgahajas medúzák nem őshonosak a Balti-tengerben, mivel annak viszonylag alacsony a sótartalma, de az elmúlt években tengerbiológusok nagy számban észlelték populációikat a térségben.

Megjelenésüket a globális felmelegedés számlájára írják, a melegedő Balti-tengerben egyre több a plankton, amely a medúza fontos táplálékforrása.

Borítókép: Brian Gratwicke/flickr.com

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Füstbe ment egy rossz szokás Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak Mondj megálljt a szívószálnak (is)!
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam