2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olajkutak miatt halhatnak ki a dél-afrikai őshalak

Kihalhatnak az utolsó dél-afrikai bojtosúszós maradványhalak – figyelmeztet a The Guardian. Az ország keleti partjainál, a Sodwana-öböl környékén már csak nagyjából harminc él ebből a dinoszauruszoknál is ősibb, 420 millió éve változatlan formában túlélő halfajból.

Az akár kétméteresre is megnövő, élő őskövületnek tartott halat 1938-ban fedezték fel Dél-Afrika partjainál, 1989-ben szigorúan védett, a kihalás szélén álló fajjá nyilvánították. Dél-Afrikán kívül Afrika keleti partjainál, Madagaszkártól Kenyáig, valamint az Indiai-óceán nyugati részén fordul elő rendkívül kis számban.

Az őshalak életterét a mélytengeri olajbányászat fenyegeti

Egy római székhelyű cégcsoport, az Eni ugyanis azt tervezi, hogy 400 kilométer hosszan olajfúró tornyokat épít Dél-Afrika partjainál.

A Block ER236 néven futó projekt egy csapásra eltörölheti a Föld felszínéről a dél-afrikai bojtosúszós maradványhalakat.

2010-ben a Deepwater Horizon olajkatasztrófája a Mexikói-öböl halállományának kilenctizedét kiirtotta, ha itt is ilyen történik, akkor eltűnhetnek a bojtosúszós halak – figyelmeztetett Andrew Venter, a Wildtrust természetvédő szervezet igazgatója, aki azért lobbizik, hogy terjesszék ki a Dél-Afrika partjainál lévő védett vizek területét.

A Sodwana-öböl – egyelőre – nyugalmas vizei Fotó: Hayden/flickr.com

A Sodwana-öböl őshalai csupán 40 kilométerre élnek az Eni tervezett feltáró területeitől, és 200 kilométerre az első olajkutaktól, de Venter szerint ez a távolság nem nyújt semmilyen védelmet: az olajszennyezés gyorsan és messzire tud kiterjedni. Aggodalmát Mike Bruton tengerbiológus, őshalszakértő is osztja:

„Bármi, ami megzavarja e halak oxigénfelvevő képességét – például az olajszennyezés –, végzetes számukra.”

Az Eni igyekszik megnyugtatni az aggódókat, mondván, a cég mindig a legszigorúbb természetvédelmi elvek szerint dolgozik, amelyek gyakran szigorúbbak, mint a helyi szabályozás.

Borítókép: Latimeria chalumnae/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam