2018. november 21., Olivér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Példátlan olvadás történt az Északi-sarkon

Elkezdett széttöredezni az Északi-sarkvidék legöregebb és legvastagabb tengeri jégtakarója. Ezzel olyan vizek bukkantak a felszínre, melyek egyébként nyáron is be vannak fagyva.

A jelenséget korábban még nem figyelték meg a kutatók, idén azonban kétszer is előfordult – számol be a The Guardian. A szakértők szerint az esemény hátterében a meleg szelek, illetve az északi féltekén augusztusban tapasztalt hőhullám áll.

A kutatók szerint a jelenség félelmetes –a történések átírhatják az eddigi elképzeléseket az arktiszi jégtakaró olvadásáról.

A Grönlandtól északra található tengeri jégre a tudósok egészen mostanáig úgy hivatkoztak, mint az utolsó jeges régióra. Eddig ugyanis úgy vélték, hogy az éghajlatváltozás során ezen a területen maradhat meg a legtovább a sarki jég Fotó: Pixabay.com

Az idén februárban és augusztusban tapasztalt extrém meleg azt mutatja, hogy a térség sokkal sérülékenyebb a vártnál.

Szinte az összes Grönlandtól északra lévő jég teljesen összetört és szétszakadt, és így mozgékonyabb – nyilatkozta Ruth Mottram, a Dán Meteorológiai Intézet munkatársa. A szakértő hozzátette, a régióban ritkán látni nyílt vizet.

Bár elképzelhető, hogy a Grönlandnál kialakult nyílt vízfelület gyorsan befagy, valószínűleg már így is helyrehozhatatlan károk keletkeztek. A vastag és öreg jégréteg ugyanis megindult a meleg áramlatok felé, ráadásul a megmaradt jég regenerációja is később indulhat meg.

Borítókép: Pxhere.com

Neked ajánljuk
Tovább nőtt a kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma A sorozatos hőhullámok szabályosan sterilizálják a bogarakat A kaliforniai erdőtüzek fénye rávilágít a klímaváltozás valódi kockázataira Több emelet magas hullámok pusztítottak Tenerifén WC-világnap: a szennyvízkezelést nem szabad félvállról venni
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam