2019. december 7., Ambrus
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán 177 bálnát ölt le 2018-ban

A nemzetközi tiltakozás ellenére Japán 177 bálnát vadászott le a Csendes-óceán északnyugati részén a 2018-as pénzügyi évben.

A három hajóból álló flotta 43 csukabálnát és 134 tőkebálnát ölt le 98 napos vadászata alatt – közölte szerdán a japán Halászati Hivatal. Márciusban 333 csukabálna leölése után tértek haza a japán bálnavadászhajók a Déli-óceánról.

Ausztrália 2014-ben pert nyert Japán ellen: a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete alapján a déli-óceáni japán bálnavadászprogramnak nincs tudományos célja, valamint elrendelte, hogy Tokió vessen véget a vadászatnak.

Csukabálna Fotó: Kris-Mikael Krister/flickr.com

A bírósági döntés miatt Tokió kénytelen volt felhagyni a Déli-óceánon a bálnavadászattal egy évre. A 2016 márciusában végződő 2015-ös pénzügyi évben azonban újrakezdte, a kormány előzőleg nagyjából harmadára csökkentette a levadászni tervezett csukabálnák számát.

Japán hivatalosan 1987-ben állította le a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután csatlakozott a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) moratóriumához. A kutatási célú vadászatot azonban folytatta, ezért bírálói az IWC alapszabályának kijátszásával vádolják.

Borítókép: Cephas/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Fény derült rá, hogyan rontjuk az éjszakai állatok életkörülményeit Már több mint 100 farkasfalka él Németországban Télen sem kell lemondani a szívet vidámító zöld növényekről A befektetők kényszeríthetik klímavédelemre a vonakodó vállalatokat Felesleges göncök új köntösben
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam