2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás kedvez a húsevő baktériumoknak

A klímaváltozás szerepét hangsúlyozták a tudósok a húsevő baktériumok terjedésében. A tengervíz hőmérsékletének növekedése, valamint a tengerszint emelkedése ugyanis kedvez a szaporodásuknak.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált a húsevő baktérium fertőzése, amivel a leggyakrabban kétféle módon kerül kapcsolatba az ember: nyers kagylófélék, osztrigák fogyasztásával, illetve nyílt sebbel a fertőzött vízben megfürödve.

A fertőzések száma előreláthatólag tovább növekszik majd, mivel a Vibrio vulnificus és Vibrio parahaemolyticus számára kedvező terület nő.

A Centers for Disease Control and Prevention nyilvántartása szerint a fertőzések 80%-a május és október között fordul elő, amikor a víz melegebb. 

A kórokozó egyik típusa a nem megfelelően hőkezelt tengeri herkentyűk fogyasztásakor juthat a szervezetünkbe Fotó: Jon Sullivan/Pixnio.com

Mivel a part menti víz hőmérséklete globálisan növekszik, a fertőzések száma is egyre gyakoribb. Az Estuaries and Coasts című lapban megjelent tanulmány szerint a megbetegedések előfordulása az Egyesült Államok délkeleti részén több mint 80%-kal nőtt.

A kutatók szerint a legkritikusabb tényező mégis a tengerszint emelkedése: ezzel a torkolatokon keresztül az édesvizű folyókba is egyre távolabb bejuthat a baktérium, ami megnöveli a lehetséges élőhelyek területét.

A fertőzések száma ugyan a folyamatosan növekvő tendencia ellenére sem magas, de a tudósok szerint a veszélyekre, valamint az óvintézkedésekre nem lehet eléggé felhívni a figyelmet: számos megbetegedés megelőzhető lenne, ha például a nyílt sebet, a vágást, a horzsolást nem tenné ki az ember a baktériumokkal teli tengervíznek.

Az immunhiánnyal küzdők számára pedig kerülendő a nyers tengeri herkentyűk fogyasztása – mindig alapos főzés után kerüljenek csak a tányérra. Némi körültekintés életet is menthet.

Borítókép: Pxhere.com

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon Így tarthatjuk hidegen az ivóvizünket
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam