2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA hőkameráin jól látszik, hogy a bolygó jó része éppen lángol

Ezek a tüzek lehetnek mezőgazdasági eredetűek, kontrollált tüzek vagy pusztító erdő- és bozóttüzek. Észak-Amerikában és Chilében például egész nagy a baj.

Mivel egyre több bozót- és erdőtűzről látunk híreket, úgy tűnhet, hogy az egész bolygó lángol – ami, kis túlzással, így is van, legalábbis ez látszik a NASA hőkameráinak felvételein is.

Az aggasztó képeken látható tüzek nem mindegyike pusztító, az, hogy Afrika nagyjából negyede ég, valószínűleg szándékos mezőgazdasági égetésnek köszönhető.

Ilyenkor a gazdálkodók direkt gyújtják fel a terméketlenné vált földeket, hogy így nyerjék vissza a tápanyagokat a talajban.

A Földön égő tüzek a NASA műholdfelvételén Fotó: worldview.earthdata.nasa.gov

Észak-Amerikában és Dél-Amerika egyes részein azonban nem ennyire szerencsés a helyzet: Chilében például komoly erdőtűz terjed, és a kontinens északi részén is rengeteg pusztító tűzvész tombol. Ezeket nagyon nehéz megfékezni, és

bár bizonyos mennyiségben természetes a megjelenésük, egyre több alakul ki belőlük, ami részben a klímaváltozásnak köszönhető.

Ugyanez a helyzet Ausztráliában is: a bozóttüzek télen, a szárazabb időszakban természetesek, csakhogy a globális felmelegedés miatt ezek az időszakok egyre hosszabbak és szárazabbak lesznek, több tüzet hozva magukkal.

Borítókép: NASA Goddard Space Flight Center/flickr.com

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Ehető vadon termő növények a tányéron Üzemanyag­cellákkal működtetné a szerver­centrumait a Microsoft Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam