2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fák is menekülnek a klímaváltozás elől

Meglepő dologra lett figyelmes Songlin Fei, a Purdue Egyetem kutatója: a fák is vándorlásba kezdtek a klímaváltozás miatt. De nem a sarkok felé, a hidegebb tájak irányába indultak, hanem nyugatra.

Egy fának gyökere van, és természetesen nem mozog. De a fák, mint fajok, az idő múlásával „migrálnak”. A környezeti kihívásokra, különösen az éghajlatváltozásra reagálva kezdenek vándorútba – idézi a a Popular Science cikkét a napi.hu.

Bizonyos fajok, például örökzöldek, a sarkkörök felé tartanak, hogy elkerüljék a hőséget. De mások, mint például a tölgyek és a juharfélék nyugatra települnek át esőt keresve.

„A fák vándorlása a nedvességhez köthető – mondta Songlin Fei, a Purdue Egyetem erdészeti és természeti erőforrás osztályának professzora, aki az utóbbi években tanulmányozta ezt a jelenséget. – A csapadék erőteljesebb hatással van a fajok eltolódására, mint a hőmérséklet.”

Tölgyerdő az Egyesült Államok keleti partvidékén Fotó: Daniel Case/Wikimedia Commons

Hiányozni fognak

Mindkét tendencia az éghajlatváltozás következménye, amely több hőt, hevesebb esőt és erdőpusztulást okoz – elég csak a mostani bozóttüzekre gondolni, amelyek Európát is sújtották.

A jelenség aggasztó, mivel az erdők szívják fel a szén-dioxidot a légkörből, ráadásul már ezzel is meggyűlik a bajuk: a legújabb mérések azt mutatják, hogy a talajból gyorsabban szabadul fel a szén-dioxid, mint ahogy a fák és a növények feldolgozzák.

A fák migrálása így ugyan segíthet az egyes fajok megőrzésében és túlélésében, de veszélyezteti az erdős élőhelyek egyensúlyát.

Eközben az Egyesült Államok nyugati partján élő erdők is a szárazsággal és a nyomában járó hatalmas erdőtüzekkel küzdenek Fotó: MTI/AP/Noah Berger

bizonyítják a klímaváltozást

Songlin Fei 1980 és 2015 között 86 fafaj mozgását elemezte a Kelet-Egyesült Államok katasztereit vizsgálva. Úgy találta, hogy a fafajták 73 százaléka nyugatra, míg 62 százaléka északra „költözött”.

Fei és csapata jelenleg arra törekszik, hogy frissítse a korábbi eredményeket, remélve, hogy az elmúlt évek adatai alapján is fontos következtetéseket vonhatnak le.

A kutatók azt sejtik, hogy a fák felerősítették az éghajlatváltozás által vezérelt tendenciákat, és a korábbi csapadékosabb régiókban egyre kevesebb csapadékhullást váltottak ki, mint a múltban.

A kutatás vezetője szerint a favándorlás nemcsak egy új jelenségre világított rá, hanem utólagosan igazolja a klímaváltozás hatásait. Már a mostani adatokból látszik, hogy a gyorsuló felmelegedés hogyan tolta el a növényeket egyik helyről a másikra.

Borítókép: Derek Harper/geograph.org.uk

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam