2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a francia Alpok végét jelentheti

A hegymászók is panaszkodnak a globális felmelegedésre – az Alpokban (és valószínűleg más magashegységekben) lassan járhatatlanná válnak a szokásos túraútvonalak. A probléma óriási, a gleccserek mérete az elmúlt száz évben a felére csökkent, és az olvadás egyre csak gyorsul.

A hegycsúcsok állandó hótakarója és a gleccserek ugyanis drámai mértékben húzódnak vissza, 1900 és 2012 között a gleccserek térfogata a felére csökkent, ráadásul úgy, hogy az 1980-as évektől komolyan felgyorsult az olvadásuk – írja a The Guardian nyomán a 24.hu.

A globális felmelegedéshez köthető az is, hogy egyre több a sziklaomlás a hegyeken, 2007 és 2015 között például összesen 550-et regisztráltak. Szakértők szerint azért növekszik a mászókat is veszélyeztető sziklaomlások száma, mert a repedésekben található, eddig folyamatosan fagyott víz most kiolvad, és ezzel meggyengíti a köveket.

A permafroszt eltűnésével a Mont Blanc-on is egyre gyakoribbá válnak a kőomlások – ez vezetett a híres Bonatti-pillér 2005-ös leomlásához is  Fotó: www.goodfreephotos.com

Életveszélyes lehet megmászni a Mont Blanc-t

Ez pedig azt is magával hozza, hogy a jól bevált turista- és mászóútvonalak életveszélyessé válnak, sorra módosítani vagy kiegészíteni kell őket, hogy biztonságosan lehessen végigmenni rajtuk. A helyi trekkingelő közösség szerint a turisták és hegymászók nem tehetnek mást, mint alkalmazkodnak: a mászók által használt kunyhókhoz vezető utakat is kiegészítik és biztonságosabbá teszik.

A nagyobb baj az, hogy a hegymászók hiába alkalmazkodnak, a felmelegedés nem áll meg: a klímaváltozás majdnem kétszer olyan gyorsan történik a hegységekben, mint a kisebb magasságokban, ezért ha szeretné még a hófödte Mont Blanc-t látni, lehet, hogy nagyon kell sietnie a túrával.

Nyitókép: Philippe Roy / Aurimages

Neked ajánljuk
Megvizsgálták, hogyan hat a klímaváltozás a költöző madarakra Jóval zöldebb az Alpok, mint korábban Timmermans: a klímaválság kellős közepén vagyunk A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam