2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rénszarvasokat és tulajdonosaikat is sújtja a klímaváltozás

A változó időjárási sémák miatt nagy bajban vannak a svéd rénszarvasállományok. Tulajdonosaik, a számik az államtól várják, hogy enyhítse a sarkköri klímaváltozás negatív hatásait.

Az idei nyár példátlan aszályának és erdőtüzeinek hatásait enyhítő segélyt követelnek a svéd számik (lappok) az államtól. Szerintük a globális felmelegedés a létüket veszélyezteti azzal, hogy átalakítja az északi területek élőhelyeit. Emlékeztetőül: a sarkkörön a hőmérséklet meghaladta a 30 Celsius-fokot, és számos erdőtűz tombolt Svédországban.

A számik az egyetlenek Svédországban, akik jog szerint tarthatnak rénszarvast, melyeket húsukért, irhájukért és agancsukért tenyésztenek Fotó: Richard Mortel/flickr.com

A szarvastulajdonosok rendkívüli segélyt kérnek, hogy takarmányt vásárolhassanak az állataiknak.

A téli legelők ugyanis a nyári szárazság és tűz martalékai lettek, és várhatóan 30 évre lesz szükség a regenerálódásukhoz.

A klímaváltozás következményeivel élünk együtt – mondta Niila Inga, a Svéd Számi Szövetség vezetője az SCT hírügynökségnek.

A zuzmóval is bajok vannak

Az állattartók arra figyelmeztetnek, hogy segítség nélkül nem minden csorda fogja túlélni az idei évet. Mivel a számi állattulajdonosok nem birtokolják a legelőket, amelyeken a rénszarvasaik táplálkoznak, ezért olyan törvényre van szükség, amely lehetővé teszi számukra azok fejlesztését – mondta el Inga a The Localnak.

A melegebb nyarak segítik a zuzmók növekedését. A melegebb és csapadékosabb teleken azonban esőzések vannak havazás helyett a sarkkör leghidegebb hónapjaiban. Amikor pedig visszaesik a hőmérséklet fagypont alá, egy áthatolhatatlan jégpáncél zárja el a zuzmókat a puha hótakaró helyett.

Rénszarvas sétál a hóban Fotó: maxpixel.net

A rénszarvasok természetes ösztöneiktől hajtva a hó alól kaparják ki a zuzmókat – azonban a jég megakadályozza, hogy kiszagolják vagy kiássák azt, így egész csordák halnak éhen.

A tudósok abban bíznak, hogy megtalálják a módját a zuzmók elterjesztésének az erdőkben, ahol könnyebben hozzáférnek az állatok – azonban ehhez is anyagi forrásokra van szükség.

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam