2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élőben lehet követni egy magyarországi darázsölyv vonulását

Egy műholdas jeladónak köszönhetően szinte élőben követhetik nyomon a szakemberek és az érdeklődők az interneten a Mária névre keresztelt magyarországi darázsölyv vonulását Magyarországról Afrikába.

A befogás napjáról Máriának elnevezett tojó darázsölyv nemrégiben haladt el a francia-spanyol határ felett, hogy várhatóan Gibraltárnál keljen át Afrikába augusztus utolsó napján – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerdán az MTI-vel.

Az első műholdas jeladó 2014-ben került fel egy hím darázsölyvre a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából Lipót térségében. A település nevét viselő madár alapvetően új információkat szolgáltatott a fajról, hiszen ősszel nem a középső, hanem a magyarországi madárfajoknál ritka nyugati útvonalon repült négy éven át ugyanoda, Északnyugat-Kamerunba, tavasszal viszont hurokvonulást leírva már Olaszországon keresztül tért vissza Magyarországra.

A darázsölyv világviszonylatban is az egyik legkülönlegesebb táplálkozású ragadozómadár. Megjelenését tekintve leginkább az egerészölyvhöz hasonlít, alapvető zsákmányát viszont nem a kis rágcsálók, hanem elsősorban a talajba ásott üregekben élő darazsak és méhek jelentik Fotó: Bernard DUPONT/flickr.com

A most megjelölt, Mária névre keresztelt madár augusztus 9. után még három napig a befogás helyén, Baja térségében tartózkodott, majd egy hetet a Mecsekben töltött. Innen indult el 21-én, de Észak-Olaszországban nem fordult délnek, hanem

sok helyen szinte méterre pontosan lemásolta az első madár útvonalát, és nyugat-délnyugati irányban haladt feltételezhetően a Gibraltári-szoros felé.

Útját bárki nyomon követheti az interneten, így a szakemberek és az érdeklődők egy időben kapnak választ arra, hogy ez az afrikai átkelés mikor következik be, és ez után milyen útvonalon és hova repül a madár.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat A fintechszektor felhasználóin keresztül száll be egy fenntarthatóbb gazdaság felépítésébe Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam