2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Függővé teszi a méheket a rovarirtó

A dohányzók nikotinfüggőségéhez hasonlóan a méhek is rászokhatnak a rovarirtóval kezelt táplálék ízére, ráadásul minél több ilyen vegyszert fogyasztanak, annál többre is vágynak – írja az MTI nyomán az index.hu.

A jelenséget az Imperial College London kutatói vizsgálták a Proceedings of the Royal Society B című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban, melynek keretében a szakemberek a poszméheknek kétféle cukoroldatot ajánlottak fel fogyasztásra.

A kutatók 10 méhkolóniát követtek figyelemmel tíz napon át, melyek mindegyikének hozzáférése volt saját nektárgyűjtő területéhez, ahová a kutatók kihelyezték az oldatokat tartalmazó etetőket. Az egyik oldat neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóval volt keverve.

Fotó: Pixnio.com

A szakemberek azt akarták megtudni, hogy a méhek érzékelik-e a rovarirtószert, és megtanulják-e elkerülni azt, ha nem szennyezett élelmet is felajánlanak nekik.

Kezdetben a méhek elkerülték a neonikotinoiddal kevert oldatot, ám amint megízlelték, egyre jobban kezdték előnyben részesíteni az ilyen táplálékot – mondta az egyik kutató, hozzátéve, hogy

a neonikotinoidok ráadásul ugyanazokat a receptorokat veszik célba a méheknél, mint amelyeket az emlősöknél a vegyileg egyébként hasonló összetételű nikotin.

Az EU-ban egyébként már korábban részleges tilalmat rendeltek el három széles körben használt neonikotinoid hatóanyagú rovarirtóra, mivel kimutatták, hogy káros a méhekre, a tilalmat pedig most kiterjesztették minden terményre, amelyet nem üvegházban termesztenek.

Neked ajánljuk
Macskátlanítanának egy új-zélandi települést Három évig számolják majd, hány macska él Washingtonban Japán újra legalizálná a bálnavadászatot Szigetközi csodák kirándulóknak Kertészkedés a tenger alatt (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam