2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csehországban is sikerült szaporítani a világ egyik legritkább hüllőjét

Bejelentette a prágai állatkert, hogy Csehországban is sikerült szaporítani a világ egyik legritkább és legkevésbé ismert hüllőjét, a borneói süketgyíkot (Lanthanotus borneensis).

Egy két éve tartó tenyésztési program eredményeként az első kis süketgyík pár napja bújt ki a tojásból, és az elkövetkező napokban várhatóan további kisgyíkok kelnek ki – közölték.

Az első kikelt gyík 14 centiméter hosszú és 4,1 grammot nyom. A keltetés 84 napig tartott, ez idő alatt éjjel 26, nappal pedig 28 Celsius-fokon kellett tartani a hőmérsékletet, ami a nyári forróságban nem mindig volt könnyű – mondta el Petr Velensky, a hüllőház vezetője.

A  Borneó északi részén honos fajt csak néhány állatkertben tartják, a legtöbb példányt a japán Sizuoka kormányzóságban. Itt sikerült négy évvel ezelőtt a világon elsőként fogságban szaporítani.

A ritka gyíkfaj pár éve megtalálható a budapesti állatkertben is. A Fővárosi Állat- és Növénykert korábbi közleménye szerint a faj afféle „Szent Grál” a herpetológusok körében, mert bár már 1878-ban felfedezték, rejtett életmódja miatt létezésén és bonctani sajátosságain túl a tudománynak eddig csak nagyon keveset sikerült kideríteni róla.

A borneói süketgyík egyik különlegessége, hogy nincsenek igazán közeli rokonai. Neve ellenére hangrezgéseket ez az állat is képes érzékelni, bár a fülnyílás teljesen hiányzik nála Fotó: Chien C. Lee/Wikimedia Commons

Jobbára éjjel aktív, és a trópusi viszonyokhoz képest aránylag hűvös, nedves, vizes élőhelyeket kedveli. Ragadozó életmódot folytat, a természetben különféle férgek és más apróbb állatok szerepelnek az étlapján. Az esőerdők irtása miatt e ritka faj jövője bizonytalan a vadonban, a prágai állatkert ezért kapcsolódott be a fajmegőrzési programba.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: magyaridok.hu
Vissza
Hírfolyam