2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Macskátlanítanának egy új-zélandi települést

Hosszabb távon teljesen eltüntetnék a macskákat egy új-zélandi településről, hogy megőrizzék a helyi élővilág sokszínűségét.

A Déli-sziget legdélibb csücskén fekvő Omaui városka önkormányzata olyan rendelettervezetet tett közzé, amelynek értelmében összeírnák, mikrochippel látnák el és szükség esetén ivartalanítanák a településen élő összes macskát, és megtiltanák az elpusztuló házi kedvencek pótlását.

„Nem vagyunk macskagyűlölők, de azt akarjuk, hogy sokszínű természet vegyen körül bennünket”

 – mondta John Collins természetvédő, a macskatartási tilalom kezdeményezője.

A tájidegen ragadozók a szigetország röpképtelen kabalamadarát, a kiwit is veszélyeztetik Fotó: The.Rohit/Wikimedia Commons

Az új-zélandi természetvédők nem igazán kedvelik az európai telepesek által behurcolt macskákat, mert azok nagyon hatékony ragadozók, és halálos ellenségei szinte az összes őshonos vadon élő állatfajnak, köztük a madaraknak, gyíkoknak és rovaroknak.

A macskatartás országos probléma Új-Zélandon, ahol rohamosan fogyatkoznak az őshonos fajok. Már létrehoztak olyan védett övezeteket, ahol kerítéssel tartják távol a macskákat.

Borítókép: maxnet.hu

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható? Háromszoros segítség hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam