2019. augusztus 24., Bertalan
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Macskátlanítanának egy új-zélandi települést

Hosszabb távon teljesen eltüntetnék a macskákat egy új-zélandi településről, hogy megőrizzék a helyi élővilág sokszínűségét.

A Déli-sziget legdélibb csücskén fekvő Omaui városka önkormányzata olyan rendelettervezetet tett közzé, amelynek értelmében összeírnák, mikrochippel látnák el és szükség esetén ivartalanítanák a településen élő összes macskát, és megtiltanák az elpusztuló házi kedvencek pótlását.

„Nem vagyunk macskagyűlölők, de azt akarjuk, hogy sokszínű természet vegyen körül bennünket”

 – mondta John Collins természetvédő, a macskatartási tilalom kezdeményezője.

A tájidegen ragadozók a szigetország röpképtelen kabalamadarát, a kiwit is veszélyeztetik Fotó: The.Rohit/Wikimedia Commons

Az új-zélandi természetvédők nem igazán kedvelik az európai telepesek által behurcolt macskákat, mert azok nagyon hatékony ragadozók, és halálos ellenségei szinte az összes őshonos vadon élő állatfajnak, köztük a madaraknak, gyíkoknak és rovaroknak.

A macskatartás országos probléma Új-Zélandon, ahol rohamosan fogyatkoznak az őshonos fajok. Már létrehoztak olyan védett övezeteket, ahol kerítéssel tartják távol a macskákat.

Borítókép: maxnet.hu

Neked ajánljuk
A természetvédelem csendes hősei WWF: 53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek 50 év alatt Megnyugtató ölelések gyűrűjében A Camponában mindenkit vár Helen könyvtára Németország után Norvégia is felfüggesztette az erdővédelmi segélyek folyósítását Brazíliának
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam