2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkal kevesebb fecske fészkel Magyarországon

Bár az idei évben egyes megfigyelések szerint jó évük volt a hazánkban fészkelő fecskepároknak, a 15-20 évvel ezelőtti állapotot legalább ennyi időbe tellene visszaállítani. Azt már évekkel ezelőtt lehetett tudni, hogy a magyar fecskeállomány drasztikusan csökken, és a biztató jelek ellenére aligha várható igazán pozitív fordulat.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, az idei nyár kedvező volt a hazánkban fészkelő fecskék számára. A pontos számukat ugyanakkor megsaccolni is nehéz, az egyesület monitoringprogramja pedig még zajlik, annak eredményeit várhatóan év végén közlik majd.

Fotó: Pexels.com

Mindenesetre a madarászok arról számoltak be, hogy szép számban érkeztek Magyarországra fecskék tavasszal, másodköltésük jelenleg is zajlik.

Mivel nem volt tartós kánikula, és csapadékban gazdag volt az évszak, több volt a zöld, ezáltal több volt a rovar is, amit el tudtak fogyasztani a fecskéink. Sok múlik viszont azon, hogy milyen lesz az őszi vonulás, a telelés, és a tavaszi visszavándorlás.

A fecskéket az élőhelyük csökkenése mellett a klímaváltozás fenyegeti leginkább, de egyre nagyobb gondot okoz lakott fészkek tömeges leverése, főleg a középületekről. Orbán Zoltán arról beszélt, hazánkban kirívó probléma, hogy nagymértékű a kémiai szúnyogirtás, ami gyakorlatilag elpusztít minden rovart, amivel a fecskék táplálkozhatnának.

Emellett a szélsőséges időjárási viszonyok sem könnyítik meg az életben maradásukat. Az istállókat kedvelő füsti fecskék esetében a legnagyobb gond az, hogy egyre kevesebben tartanak haszonállatokat, amelyek körül koncentrálódnak a szúnyogok és különféle rovarok.

Ahol megszűnik az állattartás, ott egy-két éven belül biztosan eltűnnek a fecskék is. Ezek a madarak kolóniában élnek, a táplálékról is kommunikálnak, és nem térnek vissza olyan fészkelőhelyre, ahol nem tudnak megfelelő mennyiségű táplálékot fogyasztani és gyűjteni a fiókáiknak, hiába helyezünk ki műfészket.

A városokban élő molnárfecskék visszaszorulását fészkük tömeges leverése mellett elsősorban a környezetszennyezés okozza, a fészeküregeit folyópartok oldalába vájó partifecskék számát pedig a folyók szabályozása vetette vissza, és mostanra inkább homokbányáknál keresik új otthonukat.

Neked ajánljuk
A magyar erdészek segítségéért jöttek hazánkba francia szakemberek Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti Milyen lehetőségekkel rendelkezik Magyarország a szén-dioxid-megkötés terén? A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam