2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A legoptimistább forgatókönyvek szerint is egyre melegebb nyarak várnak ránk

25 évvel ezelőtt évente négy igazán meleg (32 fok feletti) nap volt Budapesten, a 2010-es években átlagosan 12. A legvalószínűbb előrejelzési modellek szerint az évszázad végére egy egész hónapot töltenek majd a fővárosiak kánikulában.

A Climate Impact Lab (a világ több nagy egyetemének együttműködésével, klímakutatók, adattudósok, közgazdászok kooperációjával működő nagyprojekt) adataira alapozva a The New York Times közölt látványos infografikát, amelyen településszinten nézhetjük meg, hol tartunk a felmelegedésben, és mi várható még a 21. század végéig.

Budapestre 1960 óta vannak itt elérhető hőmérsékleti adatok. Akkor átlagosan öt olyan nap volt egy évben, amikor a hőmérséklet meghaladta árnyékban a 32 fokot.

A nyolcvanas évek óta egyre több lett a forró nap, 2017-ben már 12 ilyen volt Budapest környékén.

A hőség miatt a párásító berendezésnél hűsölők Budapesten, a Kossuth téren 2018. augusztus 8-án
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

2060-ra, vagyis bő 40 év múlva az előrejelzések szerint évi 25 igazán forró kánikulai nap lesz Budapesten. A hosszabb távú előrejelzésekben mindig sok a bizonytalanság, ez a modellszámítás 15 és 44 közé teszi a 21. század végére a kánikulai napok számát Pesten.

Ami igazán ijesztő, hogy a kalkuláció során abból indultak ki, hogy a világ országai nagyjából be fogják tartani a párizsi klímaegyezmény vállalásait, és annak megfelelően fogják csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A felforrosódás tehát akkor is elkerülhetetlen, ha sikerül életbe léptetni a ma komolynak számító megállapodást.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Új útra hív a természet ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam