2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka holdhalat láttak Skócia partjainál

A holdhalak általában a trópusi égövi vizekben élnek, de mostanában kétszer is észlelték őket Skócia nyugati partjainál. Összességében ez a negyedik alkalom, hogy a Hebridean Whale és a Dolphin Trust regisztrálta a holdhalak jelenlétét a magasabb szélességi körökön – számolt be a BBC news nyomán az index.hu.

A közönséges holdhal (Mola mola) a legnehezebb csontoshal a világon, átlagos tömegük 1 tonna körül mozog. Többnyire medúzákkal táplálkoznak, és 600 méteres mélységben úsznak.

A most regisztrált állatot múlt pénteken látták a skóciai Skye partjainál, szerdán pedig Ardnamurchannál észleltek egy másikat.

A holdhal átlagos hossza 1,8 méter, tömege 1000 kilogramm, de egyes példányok akár a 3,3 méter hosszúságot, a 4,2 méter magasságot és 2300 kilogrammos súlyt is elérhetik Fotó: Per-Ola Norman/Wikimedia Commons

A holdhalak általában az óceáni áramlatokkal együtt utaznak. Már korábban is látták őket Skócia környékén, de a hajózással foglalkozó szervezetek szerint az észlelések száma az elmúlt években megszaporodott.

Borítókép: Javi Guerra Hernando/Wikimedia Commons

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam