2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robot-tengeralattjáró védené a Nagy-korallzátonyt

A korallevő töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) levadászására és megölésére képes robot-tengeralattjárót fejlesztettek ki ausztrál kutatók a Nagy-korallzátony védelmére.

A Queenslandi Műszaki Egyetem (QUT) szakemberei a Google cég anyagi támogatásával készítették el a RangerBot névre keresztelt eszközt, amely „robotjárőrként” védené a világ legnagyobb koralltelepét. A kutatók szerint

a RangerBot, amelynek üzemideje nyolc óra, a korallzátonyok olyan szintű megfigyelését és feltérképezését teszi lehetővé, amelyre korábban nem volt lehetőség.

Forrás: TheQUTube/youtube.com

„Ez a többfunkciós vízi drón a korallzátonyokra fenyegetést jelentő tényezők egész sorát, úgymint a korallfehéredést, a vízminőséget, a betolakodó fajokat, a szennyezettséget és az eliszaposodást is képes folyamatosan figyelni” – mondta el Matthew Dunbabin, az egyetem professzora a tengeralattjáró pénteki bemutatásakor. 

A robotjárőr képes észlelni a korallevő töviskoronás tengericsillagokat, és végez is velük: a ragadozók elpusztítására egy halálos injekciót használ, amely azonban nem jelent veszélyt a korallzátony többi lakójára nézve.

Töviskoronás tengericsillag (Acanthaster planci) Fotó: Kris-Mikael Krister/flickr.com

Ezek a tengericsillagok az utóbbi időkben jelentősen megszaporodtak a környezetszennyezés és a mezőgazdasági termelés következtében a nyílt vizekbe kerülő anyagok miatt. Egy kifejlett töviskoronás tengericsillag akár az egyméteres átmérőt is elérheti, és gyorsabban pusztítja a zátony korallállományát, mint ahogy az regenerálódni tudna.

Borítókép: Kyle Taylor/flickr.com

Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban A kerti kistavak is hozzájárulhatnak a biodiverzitás fenntartásához? Új oktatóanyag mutatja be, mennyi mindent tanulhatunk a természettől Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam