2020. június 5., Fatime
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hibrid szuperkígyók születtek – és ez nagyon nem jó hír

Új, hibrid pitonokat fedeztek fel Florida déli részén. Az állatok sokkal erősebbek és adaptívabbak lehetnek, mint nem hibrid rokonaik – számolt be a Live Science tudományos portál alapján az origo.hu.

Az amerikai államban talált óriáskígyók genetikai állományukat tekintve főként szalagos tigrispitonok (Python bivittatus). A hüllőket eredetileg egzotikus állatokként szállították az USA területére, az első szabadon élő példányok 1980-ban jelentek meg. Számuk azóta megsokszorozódott, és jelentős károkat okoznak a helyi emlősállományban.

Az invazív faj ráadásul kereszteződött egy másik pitonfajjal, ezzel pedig elképzelhető, hogy egy korábbinál ellenállóbb és erősebb hüllőt hoztak létre.

A felfedezésről a kutatók az Ecology and Evolution című tudományos folyóiratban számoltak be.

Az indiai tigrispitonok a magasabb, szárazabb régiókat kedvelik, ezzel szemben a szalagos tigrispitonok a vizes élőhelyeken (ártéri erdők, nedves rétek) érzik jól magukat Fotó: TimWickers/Wikimedia Commons

A szakértők a hibridekre szövetelemzéssel bukkantak rá. Összesen 426 szalagos tigrispiton farkából nyertek mintákat 2001 és 2012 között. A kutatók azt találták, hogy 13 szövetminta olyan genetikai jegyeket tartalmazott, amik az indiai tigrispitonra (Python molurus molurus), egészen pontosan annak mitokondriális DNS-ére jellemzőek. 

Egyelőre nem tudni, hogy a hibridizáció pontosan mikor történt meg.

Bár még nem bizonyított, könnyen lehet, hogy a kereszteződéssel az új egyedek jóval nagyobb területeket tudnak meghódítani, és ellenállóbakká válnak a klímaváltozás káros hatásaival szemben. 

Mind a szalagos tigrispiton, mind a nála kisebb és fürgébb indiai tigrispiton invazív fajnak számít az Egyesült Államokban. Előbbiek Délkelet-Ázsiában, utóbbiak India, Srí Lanka, Pakisztán és Nepál területén őshonosak.

A globális (állat)kereskedelem és az éghajlatváltozás hatására Magyarországon és Európában is számolni kell olyan invazív fajok megjelenésével, amelyek – például új betegségek terjesztésével – veszélybe sodorhatják a helyi élővilágot.

Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás A pálmaolaj vagy a betiltása a kevésbé fenntartható? Háromszoros segítség hátrányos helyzetű gyermekeknek és szüleiknek
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam