2020. augusztus 8., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

1,6 fokkal melegebb volt az idei nyár a sokéves átlagnál

A sokéves átlagnál több mint 1,5 fokkal melegebb volt az idei nyár, közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése alapján az MTI. Az idei nyarat a heves esőzések és a hosszan tartó, sokfelé aszályos helyzetet kiváltó augusztusi hőség teszi emlékezetessé.

Az idei nyár középhőmérséklete országos átlagban 21,8 Celsius-fok volt, ami 1,6 fokkal haladta meg az 1981–2010-es normálértéket. Ezzel az 1901 óta vezetett rangsorban az idei volt a 7. legmelegebb nyár.

A középhőmérséklet júniusban 1,5 fokkal, júliusban 0,7 fokkal, augusztusban pedig 2,6 fokkal volt magasabb a sokéves átlagnál.

Ezzel 2018 augusztusa volt a 4. legmelegebb 1901 óta.

Tűzoltótömlővel locsolják a fesztiválozókat a Szigeten augusztus 12-én
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Idén a legmagasabb hőmérsékletet Budakalászon mérték: július 29-én és augusztus 9-én is 36,6 fok volt.

Ezen a nyáron három jelentős hőségperiódus volt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzései alapján az országos tisztifőorvos háromszor rendelt el másodfokú hőségriasztást: július 30-tól augusztus 5-ig, augusztus 7–10-ig, és augusztus 21–23-ig.

Országos átlagban 75 olyan „nyári napot” regisztráltak, amikor a maximum 25 fok felett alakult. Ez 15 nappal több, mint a sokéves átlag. 

Tízzel több „hőségnap” is volt, amikor 30 fok feletti maximumot mértek. Idén nyáron 35 foknál is nagyobb meleget, úgynevezett forró napot négyet jegyeztek fel Újpesten és Pakson.

Neked ajánljuk
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében Virágzik a csodás turbánliliom Ehető vadon termő növények a tányéron A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam