2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Megérkezett Afrikába jeladós darázsölyvünk, Mária

Szeptember 4-én a Gibraltári-szorost átrepülve megérkezett Afrikába az a darázsölyv, amelyet Baja mellett láttak el műholdas jeladóval augusztus 9-én – számolt be weboldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága. A Máriának elnevezett tojó darázsölyv a második ilyen nyomkövetővel felszerelt darázsölyv az országban.

Az első darázsölyvre 2014-ben került jeladó a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából, Lipót térségében. Az a hím példány is Gibraltár felé vonult, majd Északnyugat-Kamerunban telelt.

Fotó: Flickr.com

Darázsölyv
A darázsölyv igen különleges táplálkozású, talajba ásott üregekben élő darazsak és méhek lárváira specializálódott. Ezeket hosszú, tyúkszerű karmaival kaparja ki a földből, miközben a fészküket védő rovarok támadásától a szem és a csőr közelében lévő apró, pikkelyszerű tollak védik.

Mária a jeladó felhelyezését követően napokig Baja környékén maradt, majd egy Mecsekbe tett kiruccanás után augusztus 21-én megkezdte útját telelőhelye felé. 

Fotó: Google Maps

Kérdés volt, Mária melyik útvonalat választja Afrika felé: a Boszporusz felé indul keletre, vagy Szicília és Málta érintésével vág keresztül a Földközi-tengeren, esetleg a Gibraltárnál kel át. A tojó ez utóbbi útvonalat választotta, és két napja már Marokkóból adott jelet.

A madár útját ide kattintva folyamatosan figyelemmel kísérhetik az érdeklődők.

Neked ajánljuk
Védjük a saját tükörképüket támadó madarakat Útjukra bocsátották a felgyógyult gólyákat A növényvédelem lehet felelős a madárszám csökkenéséért „Legyél TE is Eleven!” – Fenntarthatósági Nap az Akvárium Klubban Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam