2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szirmot bontott az év vadvirága

Nyár végén bontja szirmait a nyúlánk szárú, sötétlila színű, különleges jelentőségű és veszélyeztetett fajta, a kornistárnics, melyet 2018-ban az év vadvirágának választottak. A kornistárnics korábban bekerült a Magyar Értéktárba, azaz a hungarikumok előszobájába, így akár megkaphatja a hungarikum elismerést is.

A kornistárnics hazánkban a hegy- és dombvidékeken, valamint az alföldeken is szórványos, hiányzik a Tiszántúl és a Dél-Dunántúl nagy részéről. Kiszáradó lápréteken, hegyi és mocsárréteken fordul elő. Az utóbbi 50 évben számos korábbi lelőhelyéről – többnyire élőhelyének megszűnése vagy átalakulása, kiszáradása, cserjésedése miatt – eltűnt. A nyár utolsó heteiben, augusztus végén-szeptember elején virágzik.

Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A kornistárnics Európa nagy részén jelen van, areája egészen Szibériáig húzódik.

Mindenütt visszaszorulóban van élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt.

Emiatt védett többek között Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Svájcban is. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották. Hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A gyönyörű látványt nyújtó, virágzó növény megismertetésére a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság augusztus végén kornistárnics ismeretterjesztő túrát is szervezett Márokpapi külterületén.

Neked ajánljuk
Varázslatos erdők: virágzik a zergeboglár, a csillagos nárcisz és a medvehagyma Botanikusok és erdészek összefogása veszélyeztetett növényfajokért Virágzik az év vadvirága A műanyag zacskók azonnali betiltását sürgeti a német fejlesztési miniszter Lefotózták az első tisztán elektromos Škodát
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam