2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teljesen eltűnhetnek a koalák Ausztrália egyik államából

A mezőgazdasági földterületek növelését szolgáló növény- és erdőirtás miatt 2050-re teljesen kipusztulhatnak a koalák a délkelet-ausztráliai Új-Dél-Wales állam területéről – figyelmeztetnek a környezetvédők.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és az új-dél-walesi Természetvédelmi Tanács közösen kiadott jelentését elkészítő szakemberek műholdfelvételek segítségével követték nyomon az államban zajló növény- és erdőirtás mértékét, hogy felbecsüljék annak hatását a területen élő sebezhető és veszélyeztetett fajokra.

„A WWF Ausztrália becslései szerint ma már kevesebb mint 20 ezer koala élhet Új-Dél-Walesben, és ha a jelenlegi tendencia nem változik, akkor az erszényesek 2050-re kipusztulhatnak az állam területéről”

– húzta alá közleményében Stuart Blanch, a WWF munkatársa. Mint hangsúlyozta: „muszáj felhagynunk a mértéktelen erdőirtással, ha a vadon élő koalákat meg akarjuk őrizni a jövő nemzedékei számára.” A természetvédők az Ausztráliában szeptember 7-én tartott fenyegetett fajok napjához igazítva hozták nyilvánosságra a jelentést.

Az állatokra komoly fenyegetést jelent a természetes élőhelyeik elvesztése, a kutyatámadások, a vadtüzek és a közúti balesetek Fotó: Pixabay.com

Az új-dél-walesi kormány tagadja, hogy a földterületek megtisztítására vonatkozó irányelvei fenyegetést jelentenének a koalák élőhelyeire, amelyek állítása szerint védelmet élveznek.

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslései szerint ma már kevesebb mint 100 ezer erszényes él a vadonban szerte Ausztráliában, de az sem kizárt, hogy az állatok száma mindössze 43 ezerre rúg.

A koalák jelenleg a sebezhető fajok közé tartoznak az élőhelyeik elvesztése miatt, ám az alapítvány szerint a besorolásukat súlyosan veszélyeztetettre kellene módosítani, és az élőhelyeik számára nagyobb védelmet kellene biztosítani.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam