2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán újra legalizálná a bálnavadászatot

Japán azt szeretné, hogy újra lehessen kereskedelmi céllal vadászni a bálnákra. A kezdeményezést a Nemzetközi Bálna Bizottság (IWC) a jövő héten tárgyalja Rióban. 

A japán flották eddig is leöltek minden évben pár száz bálnát – annak ellenére, hogy ezt 30 éve tiltják nemzetközi egyezmények – arra hivatkozva, hogy ezt tudományos céllal teszik.

Az 1986-os nemzetközi megállapodás  hagyott egy gigantikus kiskaput azoknak az országoknak, melyek a nemzeti tradíció elengedhetetlen részének tekintik a bálnagyilkolást.

A megállapodás csak ideiglenesen tiltotta meg a kereskedelmi célú bálnavadászatot addig, amíg az évszázados túlvadászat miatt súlyosan veszélyeztetett világpopuláció újra magához nem tér. A gyakorlatban azonban az ideiglenes tiltásból lényegében állandó lett; az állatvédő szervezetek és a teljes tiltás pártján álló országok ebből nem hajlandók engedni.

A Japánban népszerű csukabálna Fotó: Anne-Line Brink/flickr.com

Japán azonban most újra nekiveselkedik; és ha nem megy át a bálnalegalizációs tervük, akár a nemzetközi bizottságból is kiléphetnek. 

Arra hivatkoznak, hogy a Japánban kedvelt csukabálnák éppenséggel nem tartoznak a veszélyeztetett fajok közé, a vadászatuk semmivel sem rosszabb, mint más vadon élő állatoké.

Ha újra engednék a bálnavadászatot, akkor is lenne egy éves kvóta, nagyjából hasonló ahhoz (kb. 3-400), mint ahány állatot tudományos indokkal ma is levadásznak a japán hajók.

Neked ajánljuk
Mit tegyünk, ha rókákkal találkozunk Budapesten? Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat Egy hónapig a növényeké a főszerep a MANK Galériában Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam