2019. március 20., Klaudia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Valószínűleg visszatér az év végén az El Niño

Hetven százalék az esély rá, hogy visszatér az év végén az El Niño légköri jelenség, amelynek intenzitása egyelőre bizonytalan, de nagy valószínűséggel nem lesz olyan erőteljes, mint 2015–2016-ban volt – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A Csendes-óceán Egyenlítőhöz közeli területeinek erős felmelegedésével járó éghajlati jelenség a világ számos területén erőteljesen befolyásolja az időjárást, szerepet játszik a heves esőzések, áradások és aszályok kialakulásában, valamint hatással van a globális átlaghőmérsékletre is.

Az El Niño gyakran közrejátszik a világ déli és keleti szárazföldi területeit – Ausztráliát, Indonéziát, a Fülöp-szigeteket, Malajziát és a Csendes-óceán középső részén fekvő szigeteket – sújtó forró és száraz időjárás kialakulásában, emellett enyhébb teleket eredményez Északnyugat-Kanadában és Alaszkában.

Műholdképen a tengerfelszín vízhőmérséklete a különösen erős, 2016-os El Niño idején Fotó: NASA

A WMO főtitkára, Petteri Taalas szerint

a klímaváltozás megváltoztatja az El Niño és ellentéte, a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek lehűlését okozó La Niña dinamikáját, valamint hatásaikat is.

A 2018-as év egy gyenge La Niñával indult, amelynek hűtőhatása nem volt elegendő a globális melegedés visszaszorításához. Ez azt jelenti, hogy az idei lehet az eddig mért egyik legforróbb év a világon.

„Az El Niño- és La Niña-mentes légkör ellenére a Föld továbbra is az átlagnál melegebb volt májustól júliusig, miközben szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg volt Észak-Európában, pusztító áradások Japánban, Indiában és Délkelet-Ázsiában. Az események nagy része beleillik a globális felmelegedésről alkotott képbe” – mondta Taalas.

A WMO főtitkárának előrejelzése szerint az El Niño nem lesz olyan erőteljes, mint a 2015–2016-os volt, mégis jelentős hatásokkal fog járni. Ha idejében jelzik a bekövetkeztét, sok életet meg lehet menteni, és súlyos veszteségeket lehet megelőzni.

Neked ajánljuk
A Wikipedia segíthet a veszélyeztetett fajok azonosításában Sokszínű erdők nélkül nincsenek stabil rovarközösségek sem Amiről a régi tájképek mesélnek Újabb bálnával végzett a hulladék Le a pillepalackkal, éljen a csapvíz – az éttermekben is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam