2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt ilyen a forró nyár

Rekordhőség és erdőtüzek a skandináv országokban, aszályos tavasz és kora nyár Nagy-Britanniában, példátlanul hosszú kánikula Magyarországon. A meteorológiai szempontból igen különösen alakuló nyár hátterében olyan légkörfizikai változások állnak, amelyeket a globális felmelegedés erősít fel, és valószínűség gyakoribbá is tesz majd.

2018 nyara elsősorban Nyugat- és Észak-Európában alakult időjárási szempontból nagyon szokatlanul, hiszen 1976 óta az idén volt a leghosszabb kánikula, de a folyamatok a Kárpát-medencét és Dél-Európát is érintették. A háttérben ugyanaz a légkörfizikai jelenség áll, és ez arra is magyarázatul szolgál, hogy az extrém időjárási események miért tartottak ilyen hosszan.

Meggyengült a sarki futóáramlás

A légkör mozgásához, a légáramlásokhoz, a párolgáshoz és a csapadéktevékenységhez a napsugárzás biztosítja az energiát. Ennek viszont a különböző szélességi övezetekben nagyon eltérő a mennyisége, ezért egy állandó kiegyenlítő mozgás indul meg a sarkvidékek és a trópusok között. Ezeket az egyszerű áramlásokat a Föld alakja, felszínborítottsága és forgása teszi bonyolultabbá, de ebben a kaotikus összefüggésrendszerben kialakulnak állandó jelenségek. Többek között ilyen a poláris jet stream (futóáramlás), amely a 2018. nyári hőhullámban oly nagy szerepet játszott.

Animáció a poláris futóáramlás mozgásáról. A legnagyobb – több mint 160 km/órás – szélsebességet piros, az alacsonyabb szélsebességet kék szín jelöli Fotó: NASA/Goddard Space Flight Center

A poláris futóáramlás lényegében a sarki hideg és a szubtrópusi meleg levegőt választja el egymástól.

„Az éghajlat változásával összefüggésben egyértelműen megfigyelhető, hogy a sarkvidéki területek gyorsabb ütemben melegszenek, mint a trópusi-szubtrópusi területek, emiatt pedig a poláris jet gyengül” – mondja Bozó László meteorológus, az MTA rendes tagja, a Földtudományok Osztályának elnöke.

Az északi poláris futóáramlás hullámzó alakban fogja körül a Földet az 50-60. szélességi kör környékén, 7-12 kilométeres magasságban. Idén tavasszal, kora nyáron a futóáramlás természetesen fennállt ugyan, de Európa térségében gyenge dinamikája miatt meglehetősen stabil állapotba került.

Alakja egy hatalmas ómega betűvé vált hasonlóvá – a  kitüremkedő rész a kontinentális Nyugat-Európa északi területei, Nagy-Britannia és Skandinávia fölött helyezkedett el. Ezért itt egy magas légnyomású képződmény, anticiklon tudott hosszú időn át kialakulni és fennmaradni – a rá jellemző szélcsenddel, felhőtlen égbolttal és rekordmagas hőmérsékletekkel. 

Időjárási anomáliák Észak-Európában 2018 május–júliusában. Jobbra lent a hőmérsékleti, balra lent pedig a csapadékanomália látható  Fotó: World Weather Attribution/mta.hu

A klímaváltozás növeli a hasonló forró nyarak kialakulásának esélyét

A World Weather Attribution 2018-as európai hőhullámról szóló jelentése szerint a sarkvidéken extrém meleg volt az időjárás a nyáron, de délebbre nem volt annyira szokatlan a jelenség: Skandinávia déli részén és Írországban tízévente kell számítani ilyen hőhullámra, Hollandiában ötévente.

Ahogy a Föld átlaghőmérséklete emelkedik, az ilyen hőhullámok egyre megszokottabbak lesznek.

A World Weather Attribution jelentésében szereplő legfontosabb megállapítás a következő: becslésük szerint az ilyen jelentős (vagy még melegebb napokat hozó) hőhullámok előfordulásának valószínűsége több mint kétszeresére nőtt az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt Észak- és Nyugat-Európában.

Évtizedes kitekintésben arra kell számítani, hogy folytatódik a sarkvidékek és a trópusok közötti hőmérséklet-kiegyenlítődés, tehát valószínűleg gyakrabban fog előfordulni, hogy ennyire hosszú időn át stabilizálódik a poláris futóáramlás. Ez jól illeszkedik a klímakutatás és -modellezés eredményeihez, amelyek szerint a szélsőséges időjárási jelenségek gyakorisága és intenzitása várhatóan növekedni fog. 

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A változó klíma hatására nem csak a kilátásaink lesznek egyre halványabbak A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam