2019. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A ragadozó madarak sem tudják megvédeni magukat tőlünk

Monumentális szépségük, könyörtelen erejük évezredeken keresztül elbűvölte az emberiséget: jelen voltak címereinken, zászlóinkon és mondáinkban – mégsem tudtunk vigyázni rájuk.

Világszerte a ragadozómadár-fajok 18 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye, 52 százalékuknak pedig folyamatosan csökken az állománya. A BirdLife International környezetvédelmi szervezet vezető tudományos szakértője, Stuart Butchart szerint ezért elsősorban az élőhelyek eltűnése és a mezőgazdasági tevékenység a felelős.

A nagy összefüggő erdőségeket igénylő fajok különösen nehéz helyzetbe kerültek – ahogy a vándorló ragadozók is.

Ázsiában a haszonállatok védelmében elkövetett mérgezések, Afrikában a helyi hiedelmek miatt virágzó orvvadászat és feketekereskedelem gyéríti az állományukat. A nagy testű madarak az elektromos hálózat okozta baleseteknek is jobban ki vannak téve.

Forgách Balázs, a Körös–Maros Nemzeti Park tájegységvezetője levágja a műholdas jeladót a Békés megyében május 8-án megtalált, valószínűleg mérgezésben elpusztult parlagi sas hátáról 2013. május 9-én
Fotó: MTI/Kovács Attila

Stuart Buchart úgy véli, a ragadozó madarak megóvásához a szemléletformálás mellett a kormányzatok szigorúbb fellépésére is szükség lenne: az orvvadászatot, a mérgek használatát és az elektromos berendezések telepítését is szigorúbban kellene szabályozni.

Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület kitartó munkájának köszönhetően sikerült visszaszorítani a parlagisas-mérgezéseket, az egyesület erőfeszítéseit az Európai Unió Natura 2000 díjával jutalmazták. 

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Erkölcsi és jogi kötelezettség az éghajlatváltozás elleni küzdelem Hallottál már a környezetbarát kenderházról? (videó)
Tovább a forrásra: birdlife.org
Vissza
Hírfolyam