2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassan nincs hova meneküljenek...

A magashegységekben élő növény- és állatfajok egyfokos átlaghőmérséklet-emelkedés esetén mintegy 100 méterrel költöznek magasabbra. Az alkalmazkodásért azonban élőhelyük és egyedszámuk csökkenésével fizetnek.

A British Columbia University zoológus kutatói az elmúlt 50 évben keletkezett 23 felmérés adatait összevetve 975 növény-, rovar- és gerinces faj elterjedését vizsgálták. Eredményeik azt mutatják, hogy amikor az élőlények a számukra ideális hőmérsékleti viszonyokat keresve magasabb és magasabb régiókba költöznek, élőhelyük fokozatosan csökken.

Ez a folyamat a hegycsúcsok közelében élő fajokat akár kihalással is fenyegetheti.

A Nevada hegységeiben élő északi tasakospatkány például a területen végbement 1,1 fokos hőmérséklet-emelkedés hatására az elmúlt 80 év alatt korábbi élőhelyének 70%-áról szorult vissza.

A havasi csüngőlepke a Francia Pireneusokban bekövetkezett egyfokos hőmérséklet-emelkedés nyomán 50 év alatt élőhelyének mintegy 79%-át elveszítette Fotó: Mikael Mildén/eurekalert.org

Az alpesi rétekre jellemző egyik növényfaj 600 méterrel magasabban tenyészik a Himalájában, mint 150 évvel ezelőtt, a mintegy 2,2 fokos felmelegedésre válaszul.

Julie Lee-Yaw, a tanulmány társszerzője úgy véli, az élőlények földrajzi elterjedésének vizsgálata fontos információkkal segítheti a biológiai sokféleség megőrzéséért dolgozó szakemberek munkáját.

Neked ajánljuk
Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Ecuadortól Nigériáig, Kínától az Egyesült Államokig harcoltak a környezet megóvásáért az idei „zöld Nobel-díjasok” A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam