2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évente több mint fél magyarországnyi erdőt pusztítanak el gazdasági okok miatt

Az, hogy az erdőirtás a klímaváltozás felerősítése és a biológiai sokféleség rombolása miatt is hatalmas problémákat okoz, régóta nem kérdés. A kutatók most arra keresik a választ, milyen érdekek állnak a pusztítás hátterében, hogy javaslatokat tehessenek a katasztrófa elkerülésére.

Vajon a művelhető mezőgazdasági területek kialakítása, esetleg egy-két jól értékesíthető termény termesztése, például a pálmaolaj és a szója miatt vágnak ki annyi fát, vagy pedig az ásványkincsek utáni hajsza a fő előidézője az irtásoknak?

Fontos lenne tudni, mi a folyamat fő mozgatórugója – hiszen más-más válaszok másmilyen beavatkozási és szabályozási lehetőségeket kívánnának meg.

A kutatók Science-ben ismertetett tanulmányukban a 2000 és 2015 közötti folyamatokat elemezve azt is megállapították, hogy a vállalások, amelyeket több száz nagyvállalat tett az erődirtások visszaszorításáért, egyelőre nem jártak az ígért eredménnyel.

Faszén készül az esőerdőben Fotó: Kelberul/Wikimedia Commons

A Marylandi és az Arkansasi Egyetem, valamint a World Resources Institute kutatói több ezer nagy felbontású műholdkép Al-technológiával elvégzett elemzése alapján arra jutottak, hogy az erdők visszaszorulásáért elsősorban az árucikk vezérelte irtás a felelős.

Vagyis azért vágják ki a fákat, hogy a világpiacon jól értékesíthető dolgokat nyerjenek ki a felszabadult területen: például szóját vagy pálmaolajat, esetleg bányák számára csináltak helyet.

Ez a fajta irtás az esetek 27 százalékában volt megfigyelhető. Az ilyen típusú erdőirtások leginkább Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában vannak jelen.

Erdőirtás Madagaszkáron Fotó: Cunningchrisw/Wikimedia Commons

A fák 24 százaléknyi visszaszorulásért a mezőgazdasági gyakorlatok megváltozása felelős, itt ugyanis felperzselték az erdőket, hogy megélhetést biztosító növényeket ültessenek a helyükre. Jelentős mértékben, az erdőeltűnések 23 százalékában voltak felelősek erdőtüzek, főleg Kanadában és Oroszországban.

A kutatók elmondása szerint az erdőirtás globális mértéke nem csökkent annak ellenére, hogy számos kormány, nagyvállalatok és civil szervezetek is tettek lépést a változásért.

Mivel a gazdasági folyamatokat a kereslet hajtja, nem tehetjük ölbe a kezünket azzal a felkiáltással, hogy a tettesek tőlünk több ezer kilométerre vannak. Törekedjünk arra, hogy felelős gazdálkodásból származó teát, szóját vagy éppen kakaót vásároljunk – és gondoljuk meg, biztosan szükségünk van-e rendszeres avokádófogyasztásra...

Neked ajánljuk
Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam