2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mégsem lehet majd kereskedelmi célból bálnára vadászni

A bálnapopulációk regenerálódásának fontosságáról és elősegítéséről fogadott el nyilatkozatot csütörtökön a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC), amely Brazíliában zajló szokásos évi konferenciáján arról is döntött, hogy nem oldják fel a kereskedelmi bálnavadászatra elrendelt moratóriumot.

A testület 40-27 arányban szavazta meg a nyilatkozat elfogadását a brazíliai Florianopolisban zajló ötnapos tanácskozás keretében.

A Florianopolisi Nyilatkozat szerint a bálnapopulációk méretét vissza kell állítani az ipari bálnavadászatot megelőző szintre.

A dokumentum szerzői továbbá szorgalmazták, hogy a bálnales legyen a tengeri emlősök kereskedelmi célú „hasznosításának” egyetlen formája.

Egy kecses óriás búcsút int Fotó: Gregory "Slobirdr" Smith/flickr.com

A Brazília által javasolt nyilatkozatot számos latin-amerikai ország és az Európai Unió is támogatta. A környezetvédők örömmel üdvözölték a lépést.

A részt vevő országok 41-27 arányban pénteken leszavazták azt a japán javaslatot, hogy oldják fel a kereskedelmi bálnavadászat 32 éves tilalmát.

Az IWC 1986-ban rendelt el moratóriumot a kereskedelmi bálnavadászatra, a kihalás szélére sodródott populációk megóvása érdekében. A Pro Wildlife nevű szervezet szerint azonban Japán ennek ellenére mintegy 450 bálnával végez évente „tudományos” célokból.

Japán bálnavadászhajó szomorú zsákmányával Fotó: Australian Customs and Border Protection Service/Wikimedia Commons

A kelet-ázsiai ország indoklása szerint az általa 1987-ben bevezetett tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa azonban élelmiszerboltok polcaira, éttermekbe kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst.

Norvégia és Izland, hivatalosan is szembehelyezkedve a moratóriummal, éves szinten 700, illetve 200 bálnát fog ki.

Japán célja a javaslattal az volt, hogy eltöröltesse a bizottsággal a bálnavadászati tilalmat, és engedélyeztesse az állítása szerint nagy egyedszámú fajok kvótarendszeren alapuló halászatát.

A szavazás után Japán jelezte, fontolóra veszi, hogy kilép a szervezetből. Taniai Maszaki japán mezőgazdaságiminiszter-helyettes hangoztatta, hogy Tokiónak nem maradt más választása, mint hogy „minden lehetséges opciót megvizsgáljon”.

Hosszúszárnyú bálnák Fotó: Evadb/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást Klímaváltozás: A búza- és kukoricatermés várható alakulása Magyarországon Így tarthatjuk hidegen az ivóvizünket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam