2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a dohányfüst, a levegőszennyezés is veszélyezteti a magzatokat

Légszennyezésből származó apró szemcséket mutattak ki brit anyák méhlepényében kutatók, elsőként szolgáltatva közvetlen bizonyítékot arról, hogy a légszennyező részecskék képesek a várandós nők szervezetén áthaladva a méhlepényt is elérni.

A szennyezett levegő magzatokra gyakorolt káros hatását egyre több bizonyíték támasztja alá, azonban a pontos mechanizmust egyelőre nem ismerik. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói a European Respiratory Society párizsi kongresszusán ismertették eredményeiket. A brit fővárosban élő anyákat vontak be a kutatásba. A mostani tanulmány készítői öt olyan nem dohányzó nő méhlepényét vizsgálták meg, akik mind egészséges gyereket hoztak a világra.

Minden alany méhlepényében ki tudták mutatni a mikroszkopikus koromszemcsék jelenlétét.

Korábbi kutatások szerint a szennyezett levegő jelentősen növeli a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatát, amely egész életen át tartó egészségügyi problémákhoz vezethet Fotó: Pixabay.com

„Nem tudjuk, hogy az általunk talált szemcsék képesek-e eljutni a magzathoz, de az eredményeink azt sugallják, hogy ez nagyon is lehetséges” – mondta Norrice Liu, az egyetem munkatársa. Hozzátette:

„ugyanakkor tudjuk, hogy a szemcséknek nem kell bejutniuk a gyermek szervezetébe ahhoz, hogy károsítsák azt, hiszen ha hatnak a méhlepényre, annak közvetlen hatása van a magzatra”. 

„A várandós és nem várandós nőknek egyaránt érdemes elkerülniük a nagyon szennyezett környékeket” – mondta Lisa Miyashita, a Queen Mary Egyetem munkatársa.

Az utóbbi időben egyre több kutatás bizonyítja, hogy a légszennyezettség okozta egészségi problémák ma már jócskán túlterjednek a tüdőn. Összefüggést mutattak ki többek között a nem megfelelő minőségű levegő és a cukorbetegség kialakulása, valamint a kognitív képességek romlása között is, ráadásul sokkal több halálesetért felelős például a szálló por, mint eddig gondoltuk.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam