2020. június 6., Cintia, Norbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szúnyogokon keresztül a madarakba és denevérekbe is bejut a mikroműanyag

A szúnyogok révén a madarakba, denevérekbe és pókokba is bekerül a mikroműanyag – állapították meg brit kutatók.

Az apró műanyagrészecskék, amelyeket a szúnyogok még lárvaként lenyelnek a vízben, a kifejlett, repülő állatokban is megtalálhatók. A mikroműanyagot így a szúnyogokkal táplálkozó állatok is felveszik – írja az Amanda Callaghan, a Readingi Egyetem tudósa vezette kutatócsoport. 

A tudósok szerint ez az első tanulmány, amely bebizonyította, hogy a mikroműanyag a repülő rovarokon keresztül bekerülhet a szárazföldön élők táplálékláncába. 

A kutatók dalos szúnyogok (Culex pipiens) vizsgálata során figyelték meg, hogy az apró, két mikrométeres műanyag golyócskák különböző életszakaszokon át a testükben maradtak.

Dalos szúnyog lárvája mikroszkóp alatt Fotó: Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc./Wikimedia Commons

A kutatás során használt műanyag golyócskák fluoreszkálnak, ezért mikroszkóp alatt jól láthatók. A kutatók így meg tudták állapítani, hogy a szúnyogok testében a mikroműanyag hol vészeli át az életszakaszok közötti átmenetet. Ezek az úgynevezett Malpighi-edények, melyek a kiválasztást végzik a rovarok szervezetében, és leginkább a vesékhez hasonlíthatók. 

A kutatók úgy vélik, hogy laboreredményeik más rovarokra is vonatkoztathatók. 

„Mivel a dalos szúnyogokat itt modellorganizmusként használtuk, minden édesvízi rovar, amely mikroműanyag felvételére képes, a műanyagot valószínűleg szárazföldi, kifejlett állapotában is magában hordozza” – írták a kutatók tanulmányukban.

Nagyfülű denevér Fotó: Gilles San Martin/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására Először találtak mikroműanyagot ragadozó madarak szervezetében Füstbe ment egy rossz szokás Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam