2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ausztria legmelegebb nyári fél éve volt az idei

Az idei volt Ausztria legmelegebb nyári fél éve az elmúlt 241 évben. „A legmelegebb nyári fél évet éltük meg a mérések 1767-es kezdete óta” – mondta Alexander Orlik, az Osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) munkatársa szerdán. 

„Az utolsó szeptemberi napokra vonatkozó prognózisok figyelembevételével az idei nyári fél év 2,6 Celsius-fokkal melegebb az 1981 és 2010 közötti sokévi átlagnál. Az eddigi legmelegebb nyári fél év 2003-ban volt, amikor a hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal volt az átlag felett” – fejtette ki a klimatológus.

Szeptember közepén a délutáni hőmérsékletek még mindig öt Celsius-fokkal vannak az évszakra jellemző értékek fölött Fotó: chensiyuan/Wikimedia Commons

Ha nemcsak a nyári fél éveket értékelik, hanem általában a hat hónapos időtartamokat, akkor a 2018 áprilisától szeptemberig tartó hat hónap a második helyen áll a 2006 novembere és 2007 áprilisa közötti hat hónap mögött.

Idén áprilistól szeptemberig térségtől függően csak 4-6 napon volt az évszakhoz képest túl alacsony a hőmérséklet, a többi időszakban átlagon felüli meleg volt. 

„Már az április is olyan meleg volt, mint egy átlagos május, és a mérések történetében negyedik legmelegebb nyár is hozzájárult természetesen ehhez a szokatlanul meleg fél évhez” – mondta Orlik. Szeptember közepén a délutáni hőmérsékletek még mindig öt Celsius-fokkal vannak az évszakra jellemző értékek fölött. 

A 2018-as nyári fél év száraz is volt. Ausztria nyugati részén az április és szeptember közötti időszakban a csapadékmennyiséget regisztráló feljegyzések 1860-as kezdete óta ez volt az egyik legszárazabb időszak Fotó: Pixabay.com

A ZAMG klimatológusa szerint több oka van az idei szokatlan időjárásnak. „Egyrészt az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett a hőmérséklet a klímaváltozás hatására. Ehhez járulnak még hozzá a természetes ingadozások, amelyek minden évben bekövetkeznek, idén pedig elég erőteljesek voltak. Az első nagyon meleg és stabil magasnyomású időjárási viszonyok előkészítették az utat a nagyrészt stabil nyári időjárás számára. Az Atlanti-óceán térségének alacsony légnyomású területei csak ritkán tudtak előrenyomulni Közép-Európáig” – fejtette ki. 

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam