2019. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drámaian felgyorsult a Vavilov-jégsapka olvadása

Szélsőségen és váratlanul felgyorsult az Oroszország északi-sarki területein lévő Vavilov-jégsapka olvadása, 2015–16-ban egyetlen év alatt a jégsapka 4,5 köbkilométernyi (körülbelül 4,5 milliárd tonnányi) jeget veszített el egy nemzetközi kutatócsoport mérései szerint – számolt be az index.hu.

A hideg jégsapkák, mint a Vavilov, a sarkokon lévő sivatagokban alakulnak ki, ahol kevés a csapadék, és általában a talapzatukig fagyottak. A Szevernaja Zemlja-szigetcsoport részét képező Októberi forradalom nevű, részben gleccserek borította sziget öt jégsapkájának egyike a Vavilov.

A Coloradói Egyetem geológusa, Mike Willis vezette nemzetközi kutatócsoport a DigitalGlobe műholdjainak segítségével követte figyelemmel a Vavilov olvadását.

Műholdfelvételen a Szevernaja Zemlja-szigetcsoport Fotó: Jacques Descloitres, MODIS Land Rapid Response Team, NASA/GSFC/WikimediaCommons

A kutatók kimutatták, hogy 2015-ben a jégsapka 100 méternyit zsugorodott, és jege 4 kilométerre nyomult a Kara-tengerbe. A 4,5 köbkilométernyi jég olvadása elegendő ahhoz, hogy New York Manhattan kerületét 75 centiméter vízzel borítsa be – érzékeltették a kutatók.

Az olvadás felgyorsulása előtti 30 évben a jégsapka csak néhány méternyit zsugorodott, és 1,2 köbkilométernyi jeget veszített el. „Egy melegedő klímában a gleccserek olvadásának felgyorsulása egyre inkább mindennapos, de a Vavilov jégvesztesége szélsőséges és váratlan” – idézte Williest a Phys.Org.

A műholdas felvételekből kiderült, hogy az olvadás lassú volt 2010 előtt, amikor elkezdett felgyorsulni, majd 2015-ben egyre jobban gyorsult.

Műholdfelvételeken a Vavilov-jégsapka olvadása Fotó: CIRESvideos/youtube.com

Korábban a tudósok azt feltételezték, hogy a tengerszint felett ülő sarki jégsapkák lassan reagálnak a globális felmelegedésre, de a tanulmány szerzői megkérdőjelezték ezt.

Neked ajánljuk
Elmúlás – a természettel összhangban Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya A brazil kongresszus az őslakosok és a természet mellett foglalt állást A többség drágábban is megvenné a környezetbarát termékeket A mostani lehet a valaha volt legmelegebb június
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam