2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A közösségi oldalak tovább pörgetik az illegális állatkereskedelmet

Délkelet-Ázsiában eddig is komoly problémát jelentett az illegális állatkereskedelem, a helyzet azonban tovább romlott – számol be a National Geographic online kiadása.

2016 júliusában szakértők egy csoportja 23 napon át vizsgálta a thai Facebookot állatkereskedelemmel kapcsolatos posztokat keresve – írja az IFLScience.

A kutatók több mint 750 ilyen bejegyzést találtak, a posztok segítségével 200 faj összesen 1521 példánya cserélt gazdát.

A csapat 12 olyan csoportot azonosított, amely kifejezetten állatkereskedelemmel foglalkozott. A csoportoknak összesen nagyjából 106 ezer tagja volt. Két évvel később két csoport ugyan megszűnt, a tagok összlétszáma viszont megduplázódott.

A 2016-os felmérés során a legnépszerűbb faj a szunda-szigeti lajhármaki (Nycticebus coucang) volt, melyből 139 egyedet értékesítettek Fotó: Nagy János József

Némi pozitívumot jelent, hogy az eladott állatok közt csupán két olyan faj volt, amely súlyosan veszélyeztetett: a kalapácsfejű szarvascsőrű (Rhinoplax vigil) és a sziámi krokodil (Crocodylus siamensis).

Bár Thaiföldön van olyan jogszabály, amely tiltja a vadállatokkal való kereskedelmet, a törvény láthatóan nem vált be.

A jogszabály a Facebookon eladott fajok felét védi csupán, ráadásul csak nagyon kevés nem őshonos állatot óv. A törvény emellett rengeteg kiskaput tartalmaz.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek Magyar siker a madaras könyvek világversenyén 2030-ig 90 százalékban karbonmentes lehet a hazai áramtermelés Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel – Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!
Tovább a forrásra: ng.hu
Vissza
Hírfolyam