2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

DNS-vizsgálatokkal az elefántcsontcsempészek nyomában

Egy nemzetközi kutatócsoport több tonna lefoglalt elefántcsont DNS-vizsgálatával három nagy elefántcsontcsempész-kartellt azonosított Afrikában – számolt be az MTI alapján az index.hu.

A Washingtoni Egyetem kutatóinak vezetésével az afrikai országok hatóságai által 2011 és 2014 között lefoglalt 38 nagy elefántcsont-szállítmányt elemeztek, és megállapították, hogy a három legnagyobb csempészhálózatot a kenyai Mombasából, az ugandai Entebbéből és a togói Loméból működtetik.

Az elefántagyarakból nyert DNS-minták elemzésével a kutatók egyértelmű kapcsolatot mutattak ki 11 szállítmány között – annak ellenére, hogy a tettesek az agyarpárokat szétválasztották, és a világ különböző részeibe szánt szállítmányokban rejtették el.

A nemzetközi elefántcsont-kereskedelmet 1989-ben betiltották, ám azóta is folyamatosan csökken az afrikai elefántok száma Fotó: Caitlin/flickr.com

A Science Advance folyóiratban közzétett tanulmányban „felfedjük az összefüggést a látszólag elszigetelt lefoglalások között, összekapcsolva azokat nemcsak az ezekben a kikötőkben működő speciális bűnhálózatokkal, hanem az orvvadászokkal és a szállítmányozási hálózatokkal is” – mondta Samuel Wasser, az amerikai egyetem biológiai megőrzési központjának igazgatója.

A kutatók eredményei segítik a helyi hatóságokat a hálózatok felgöngyölésében és bizonyítékok gyűjtésében az ellenük folyó büntetőperekhez.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás megtéveszthette a megfogyatkozott bonobókat számon tartó kutatókat Seattle törzsfőnök: Nem a Föld az emberé, hanem az ember a Földé Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam