2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lakossági fórumokat tartanak a békés medve-ember együttélés érdekében

Lakossági fórumokat tart a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága az észak-magyarországi településeken élőknek az utóbbi években egyre gyakrabban előforduló barna medvékkel kapcsolatban.

Pétervásárán már az elsőt megtartották, de Salgótarján, Ózd és Miskolc is a tervek között szerepel. A nyár elején hetekig tartották izgalomban medvék Heves és Borsod megye több településén is az ott lakókat.

Ezek után döntött úgy a nemzeti park vezetősége, hogy fórumokat szerveznek azokon a területeken, ahol leginkább várható a medvék felbukkanása.

Medvelábnyomok a Miskolchoz közeli Arnót határában 2018. június 21-én
Fotó: MTI/Vajda János

„Részleteiben tárgyaltuk azokat a konfliktushelyzeteket, amiket legjobb lenne elkerülni, illetve nem létrehozni, azokat a helyzeteket, amik a medvét a lakott területek vagy az ember közelébe csalja” –  mondta el az ATV Híradójában Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság zoológiai szakreferense.

A szakember azt javasolja, ha medvével találkozunk, akkor maradjunk nyugodtak, és óvatosan távolodjunk el a medvétől. Szaladni semmiképpen nem szabad, egyébként a medve kerüli a találkozást az emberrel.

Neked ajánljuk
Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam