2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás miatt egyre gyakrabban pusztít az Amazonas folyó

Az elmúlt száz év első felében húszévente fordultak elő súlyos árvizek, az utóbbi időszakban már négyévente van példa ilyenre.

Több mint száz éve regisztrálják az Amazonas vízszintjét egy brazil kikötőben, Manausban. Ezeknek az adatoknak az elemezése mutatott rá, milyen gyakorivá váltak a pusztító áradások a folyón.

Az áradásoknak katasztrofális hatásuk van a helyi lakosságra, a felduzzadt folyó ugyanis szennyezi az ivóvizüket, és lerombolja a házaikat

– mondta el Jonathan Barichivich, a Chilei Ausztrál Egyetem környezetvédelmi tudósa.

Az Amazonas és mellékfolyójának találkozása Fotó: Dr. Seuthberg /WikimediaCommons

A kutatás szerint a térségben az esős évszak esősebb lett, a száraz pedig szárazabb. Az elmúlt két-három évtizedben az aszályos periódusok is megszaporodtak, ám az erős áradások száma különösen megnőtt.

2009 és 2015 között csaknem minden évben bekövetkezett egy-egy súlyos áradás az Amazonas medencéjében.

A gyakoribbá vált áradásokat az Atlanti-óceán fölötti melegebb és a Csendes-óceán fölötti hidegebb hőmérséklet kombinációja okozza. A klímaváltozással nő a hőmérséklet-különbség, ezért várhatóan folytatódnak majd az áradások is, amit csak fokoznak az erdőirtások és a vízerőművek építése.

Neked ajánljuk
Egy kis odafigyeléssel fényesebb lehet a tengeri teknősök jövője Állatkertek nélkül már nem létezne az európai bölény a szabad természetben Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely tanulmányi verseny Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam