2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már Magyarországon is követelt egy életet a szúnyogcsípéssel terjedő fertőzés

A nyugat-nílusi lázat okozó vírus, amely korábban csak Afrikában fertőzött, napjainkban – elsősorban a klímaváltozásra visszavezethetően – egyre északabbra nyomul, és Európa-szerte növekvő számban szedi áldozatait.

Míg pár évvel ezelőtt csak Európa déli területein jelentkezett a Nyugat-nílusi vírus okozta fertőzés, napjainkban Európa keleti és középső területein is egyre nagyobb számban regisztrálnak fertőzéseket.

A megbetegedések száma 2018-ra az elmúlt években tapasztalt esetszám mintegy 2-3-szorosára nőtt.

Szúnyogcsípés – sokszor már nem csak apró kellemetlenség Fotó: Johan/flickr.com

hazánkban is terjed

2018. augusztus elejéig Magyarországon 23 fertőzéses esetet regisztráltak. A vírus azonban továbbra is jelen van, és sajnálatos módon azóta már hazánkban is okozott halálos kimenetelű fertőzést.

A fertőzések jelentős része tünetmentesen zajlik, azaz jellegzetes tünetek és következmények nélkül. Az esetek mintegy 20 százalékában influenzaszerű panaszok tapasztalhatók.

A vírusfertőzés életveszélyes állapotot a fertőzött betegek körülbelül 1 százalékánál idéz elő – elsősorban az időskorúaknál és a gyenge immunrendszerűeknél –, akiknél a betegség súlyos, idegrendszert érintő, akár agyhártyagyulladással járó formája léphet fel.

Mit tehetünk a megelőzésért?

A szúnyogcsípéses szezon, illetve a nyugat-nílusi láz terjedésének időszaka júniustól októberig tart. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control; ECDC) mindenkinek, kiemelten az időskorúak és a gyenge immunrendszerűek számára javasolja a szúnyogcsípésektől védő, hosszú ujjú ruházat viselését és a szúnyogriasztó készítmények, az úgynevezett repellensek használatát.

A lakások, házak ajtóit, ablakait célszerű szúnyoghálóval felszerelni Fotó: Jonas Bergsten/Wikimedia Commons

A betegeknek influenzaszerű tünetek jelentkezésekor javasolt minél hamarabb orvoshoz fordulni!

A kórházak és klinikák számára – a fertőzés terjedésének megakadályozása céljából – az Európai Unió országaiban előírták a donorok által adott vér, szövetek, szervek esetleges nyugat-nílusi vírus okozta fertőzöttségének a vizsgálatát.

A globális felmelegedés nyomán megváltozó életfeltételek számos invaziv fajnak kedveznek, ezért további betegségek elterjedésétől tartanak a szakemberek.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: egeszsegkalauz.hu
Vissza
Hírfolyam