2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszaállítják a grizzly medvék szövetségi védelmét a Yellowstone Park térségében

Egy amerikai szövetségi bíró elrendelte a grizzly medvék szövetségi védelmének visszaállítását az amerikai Yellowstone Nemzeti Park Wyoming, Montana és Idaho állam egyes részeit is magában foglaló kiterjedt régiójában, megakadályozva, hogy több mint négy évtized után idén újra lehessen grizzlyre vadászni a térségben.

Dana Christensen montanai bíró az amerikai őslakosok és természetvédő csoportok számára kedvező hétfői határozatában érvénytelenítette az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat tavalyi döntését, amely eltörölte a grizzlyk védelmét arra hivatkozva, hogy a régió megnövekedett populációja nincs többé veszélyben.

A kifejlett hím medvék súlya a 300 kilogrammot is meghaladja Fotó: Jean-Pierre Lavoie/Wikimedia Commons

A szolgálat akkor Montana, Idaho és Wyoming államokra ruházta át a döntés jogát az állatokról, ami azt jelentette, hogy lehetőségük volt korlátozott keretek között, a parkon kívül szervezett vadászatokat indítani, amennyiben a régió medvepopulációja nem esik 600 egyed alá.

Az őslakosok és természetvédők által benyújtott kereset nyomán Christensen augusztus végén megakadályozta a vadászat megkezdését Idahóban és Wyomingban, ahol a helyi vadászok összesen 23 állatot lőhettek volna ki, mostani rendeletével pedig véglegesítette akkori döntését.

A bíró szerint a most született döntés „nem a vadászat erkölcsi értékeléséről” szól, hanem arról, hogy a szövetségi szolgálat figyelembe vette-e a faj hosszú távú regenerálódását fenyegető tényezőket, amikor eltörölte a Yellowstone régiójában élő több mint 700 medve védettségét. A szolgálat továbbra is kitart korábbi döntése mellett a medvék státuszának megváltoztatásáról, és „mérlegeli a következő lépést” az ügyben.

A grizzlyk száma Észak-Amerikában ma már kevesebb mint kétezer példány körül mozog Fotó: pexels.com

Alaszka kivételével a kontinentális Egyesült Államok egész területén a veszélyeztetett fajok törvényének védelme alá kerültek a grizzlyk 1975-ben, amikor már csak 136 példány élt a Yellowstone parkban és környékén. A grizzlyket akkoriban vadászták, és gyakran estek csapdák, mérgezések áldozatául, így a faj a kihalás szélére került, holott egykor mintegy 100 ezer példány élt szerte Észak-Amerikában.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam