2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A régen kihalt fajok története fontos tanulságokkal szolgálhat

A világon valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították brit zoológusok. Az elefántmadarak hatalmasra nőtt, röpképtelen madarak voltak, kipusztulásuk a mai napig érezteti hatását Madagaszkár szigetén.

A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatói a Royal Society Open Science című folyóiratban publikált tanulmányukban átírták az elefántmadárfélék családjának rendszertanát.

Korábban a tudósok az elefántmadárfélék családjában két nemet és 15 fajt azonosítottak. A ZSL zoológusai azonban új precíz és mennyiségi bizonyítékok alapján kimutatták, hogy a család jóval sokszínűbb.

A szakemberek több száz, a világ múzeumaiban őrzött elefántmadárcsontot vizsgáltak, és a kapott adatokat egy számítógépes algoritmusba táplálva állapították meg az állatok nagyságát.

Az ősember irthatta ki a madagaszkári elefántmadarakat – művészi rekonstrukció Kép: Jaime Chirinos

A kutatás igazolta C. W. Andrews brit tudós 1894-ben publikált eredményét: a valaha élt legnagyobb elefántmadárféle az Aepyornis titan volt. „Az elefántmadarak a madagaszkári megafauna legnagyobb állatai voltak, és kétségkívül a sziget evolúciós történetének legfontosabb lényei, még a lemuroknál is fontosabbak.”

„Ez azért van, mert ezek a nagy testű állatok óriási hatással voltak az ökoszisztémára. Madagaszkár még ma is megszenvedi e madarak kihalásának a hatásait.”

– idézte dr. James Hansfordot, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

„A kihalt fajok diverzitásának pontos ismerete nélkül nem érthetjük meg jól egy annyira páratlan sziget, mint Madagaszkár evolúcióját és ökológiáját, és nem tudjuk pontosan rekonstruálni azt sem, hogy mi veszett ki az emberek érkezésével. A biodiverzitás történelmének ismerete létfontosságú ahhoz, hogy meghatározzuk azt, hogyan lehet megőrizni a ma veszélyeztetett fajokat” – tette hozzá Samuel Tuvey professzor, a tanulmány társszerzője.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam