2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerika nemzeti parkjai a klímaváltozás kereszttüzében

Egy új tanulmány eredményei alapján a védettség alatt álló területeken a klímaváltozás hatása fokozottan érvényesül – számolt be a Daily Mail online kiadása.

Az Environment Research Letters című tudományos kiadványban publikált tanulmány 417 amerikai nemzeti park éghajlatának alakulását vizsgálta az elmúlt 100 évre vonatkozóan.

A nemzeti parkok területén a vizsgált időszak alatt egy Celsius-fokot meghaladó mértékben nőtt az átlaghőmérséklet, ami a máshol tapasztalt növekedés kétszerese.

Erdőtűz az Olympic Nemzeti Parkban Fotó: nps.gov

A szárazságok is súlyosabban érintik a védett területeket: az általában tapasztalt 3 százalékos visszaeséshez képest itt 12 százalékkal hull kevesebb csapadék.

A klímaváltozás hatását nem csak az adatokból tudjuk kiolvasni, közvetlenül is érzékelhetjük: növekszik az erdőtüzekkel sújtott területek aránya, olvadásnak indultak a Glacier Bay Nemzeti Park gleccserei, a Yosemite Nemzeti Parkban pedig egyre magasabb régiókat hódít meg a növényzet.

Glacier Bay Nemzeti Park – lehet hogy idővel csak a nevében maradnak gleccserek? Fotó: www.inkmedia.eu

A magyarázat egyszerű: sajátos, kivételes környezeti feltételeket biztosító élőhelyekről van szó – ezért érdemelnek védelmet, és ezért is sérülékenyebbek.

Amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, az a század végére akár 9 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést és számos növény és kisemlős kipusztulását okozhatja a tanulmány szerzői szerint.

Vajon meddig tartozik a kopár sziklák látványa a Yosemite Nemzeti Parkhoz? Fotó: Pixabay.com

„Ha sikerülne erőteljesen visszaszorítanunk a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét, a nemzeti parkok területén még mindig mintegy 2 Celsius-fokos felmelegedéssel kellene számolnunk” – mondta John Williams, a Wisconsin–Madison Egyetem geográfus professzora.

Neked ajánljuk
Ausztrália vízi élővilága is megsínyli a bozóttüzeket Több mint 100 fenyegetett állat- és növényfaj élőhelyét érintik súlyosan az ausztráliai bozóttüzek Magyar siker a madaras könyvek világversenyén Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni Agroerdészet gyümölccsel és zöldséggel
Tovább a forrásra: dailymail.co.uk
Vissza
Hírfolyam