2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerika nemzeti parkjai a klímaváltozás kereszttüzében

Egy új tanulmány eredményei alapján a védettség alatt álló területeken a klímaváltozás hatása fokozottan érvényesül – számolt be a Daily Mail online kiadása.

Az Environment Research Letters című tudományos kiadványban publikált tanulmány 417 amerikai nemzeti park éghajlatának alakulását vizsgálta az elmúlt 100 évre vonatkozóan.

A nemzeti parkok területén a vizsgált időszak alatt egy Celsius-fokot meghaladó mértékben nőtt az átlaghőmérséklet, ami a máshol tapasztalt növekedés kétszerese.

Erdőtűz az Olympic Nemzeti Parkban Fotó: nps.gov

A szárazságok is súlyosabban érintik a védett területeket: az általában tapasztalt 3 százalékos visszaeséshez képest itt 12 százalékkal hull kevesebb csapadék.

A klímaváltozás hatását nem csak az adatokból tudjuk kiolvasni, közvetlenül is érzékelhetjük: növekszik az erdőtüzekkel sújtott területek aránya, olvadásnak indultak a Glacier Bay Nemzeti Park gleccserei, a Yosemite Nemzeti Parkban pedig egyre magasabb régiókat hódít meg a növényzet.

Glacier Bay Nemzeti Park – lehet hogy idővel csak a nevében maradnak gleccserek? Fotó: www.inkmedia.eu

A magyarázat egyszerű: sajátos, kivételes környezeti feltételeket biztosító élőhelyekről van szó – ezért érdemelnek védelmet, és ezért is sérülékenyebbek.

Amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás a jelenlegi szinten marad, az a század végére akár 9 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést és számos növény és kisemlős kipusztulását okozhatja a tanulmány szerzői szerint.

Vajon meddig tartozik a kopár sziklák látványa a Yosemite Nemzeti Parkhoz? Fotó: Pixabay.com

„Ha sikerülne erőteljesen visszaszorítanunk a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyiségét, a nemzeti parkok területén még mindig mintegy 2 Celsius-fokos felmelegedéssel kellene számolnunk” – mondta John Williams, a Wisconsin–Madison Egyetem geográfus professzora.

Neked ajánljuk
Elhunyt Thomas Lovejoy, a biológiai sokféleség fogalmának megalkotója Mi sülhet ki abból, ha összefog egy kolostornyi apáca és egy mexikói kutatóintézet az európai állatkertekkel? Egy természetpunkalbum Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: dailymail.co.uk
Vissza
Hírfolyam