Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 9., Erhard
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magasabbra nőnek a növények a tundrán

A hőmérséklet-növekedés hatására az Északi-sarkvidéken élő növények magasabbra nőnek – ami újabb lökést adhat a felmelegedésnek.

Az Alaszkából, Kanadából, Izlandról, Skandináviából és Oroszországból gyűjtött adatok arra utalnak, hogy a változásért a melegedő éghajlat a felelős. A kutatásban részt vevő 180 tudós szerint a növények magasságának növekedése végső soron tovább emeli majd a hőmérsékletet is – számolt be a BBC a Nature folyóiratban megjelent tanulmányról.

Isla Myers-Smith, az Edinburghi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője előrejelzésében azt jósolta, hogy a jelenleg néhány centiméteres északi-sarkvidéki flóra magassága az évszázad végére megduplázódhat.

Az Északi-sarkvidéken nem élnek meg a fák abban a rövid hideg időszakban, ami alatt a növények növekedhetnek. A növényzet kis méretű fajokból áll, amelyek a talajhoz simulnak Fotó: Andreas Weith/Wikimedia Commons

A térség flórájában gyors változás zajlik. Az elmúlt évtizedekben a régióban mérték a legnagyobb arányú hőmérséklet-emelkedést.

 Nem csak arról van szó, hogy az ott élő növények magasabbak lettek, még érdekesebb, hogy a magasabb növények olyan területeket is benépesítenek, ahol eddig sohasem éltek meg nagy számban.

Az Európa alföldjein gyakori borjúpázsit (Anthoxanthum odoratum) például manapság már Izlandon és Svédországban is megjelent Fotó: James Lindsey at Ecology of Commanster/Wikimedia Commons

Öngerjesztő folyamat indulhat el

A kutatók szerint a változásra oda kell figyelni, hiszen az megváltoztathatja a tundra ökoszisztémájának működését. A magasabb északi-sarkvidéki növények több havat gyűjtenek maguk köré, ami elszigeteli a talajt a nagyon hideg levegőtől, és megakadályozza, hogy túlságosan megfagyjon. Ezért a nyári időszakban könnyebb az olvadás, amelynek során üvegházhatású gázok szabadulnak ki a légkörbe, ami szintén erősíti a felmelegedést.

Emellett a magasabb növények „feje” már átüt a hórétegen, ezáltal a felszín sötétebbé válik, és az ökoszisztéma több hőt tud felvenni a Naptól.

„Még sok a bizonytalanság, de a tundra magasabb növényvilága felerősítheti a klímaváltozást az Északi-sarkon és az egész bolygón” – hangsúlyozta Anne Bjorkman, a tanulmány másik társszerzője, a német Senckenberg Biodiverzitás- és Klímakutató Központ tudósa.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás és a magyarországi erdők Mérsékelt égövi esőerdő maradványaira bukkantak az Antarktisz nyugati részén 2070-re akár le is nullázhatnánk az üvegházhatású gázok kibocsátását Kiszállítást vállal az időseknek az Árkád és egy sportakadémia Megmozdult Heves megye is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam