2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tizenhárom ritka oroszlán pusztult el egy indiai természetvédelmi területen

Két hét alatt 13 ritka oroszlán pusztult el egy indiai nemzeti parkban.

Hat állat az egymással vívott harcokban és azok következményei miatt vesztette életét – közölte G. K. Szinha, a nyugat-indiai Gudzsarát állam vadvédelmi hatóságának vezetője. Néhány további esetben nem tisztázottak a körülmények. „Minden sérült vagy beteg állatot megfigyelés alatt tartunk a központjainkban” – mondta Szinha.

Ázsiai oroszlán Fotó: Altaileopard/Wikimedia Commons

A Gir Nemzeti Parkot kedden 400 ember kutatta át a megmaradt oroszlánok után, amelyek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett a területen. A 2015-ös számlálás szerint 523 ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) élt ott, holott 1913-ban számuk még csak 20 volt.

 A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek annak veszélyére, hogy a populáció növekedése területi harcokhoz, a fertőzések elterjedéséhez és egyre gyakoribb ember-oroszlán találkozásokhoz vezethet.

India legfelsőbb bírósága ezért 2013-ban javasolta, hogy néhány állatot helyezzenek át egy közép-indiai parkba, ami eddig azonban még nem történt meg. A Gir erdő és környezete az egyetlen terület a világon, ahol a veszélyeztetett oroszlánalfaj még szabadon él. A Gir Nemzeti Parkot azért hozták létre, hogy megvédje az ázsiai oroszlánokat a kihalástól. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam