2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A NASA szerint az emberiség miatt mozdult el a föld forgási tengelye

Bár a Föld nem fog a sarkából kidőlni, az amerikai űrügynökség, a NASA kutatóinak tanulmánya szerint érdemes figyelemmel követni a bolygó forgástengelye által produkált anomáliákat, már csak azért is, mert az okok között szerepel a klímaváltozás.

A kaliforniai Jet Propulsion Lab munkatársai mélyelemzésnek vetették alá az elmúlt évszázadban felhalmozott, az utolsó évtizedekben műholdakkal is segített mérések eredményeit, és meglepő eredményre jutottak.

A Föld forgási tengelye a 20. század kezdetétől napjainkig 10 métert vándorolt nyugati irányba.

A bolygó felszín alatti zajló, a domborzatot is alakító folyamatai, illetve a vízkészletek eltérő halmazállapotai és elhelyezkedései miatt a forgástengely imbolygása természetes jelenség ugyan, de ilyen rövid idő alatt ekkora változás több mint figyelemre méltó.

Fotó: NASA

A NASA kutatói szerint a forgástengely vándorlását részben az ember idézte elő azzal, hogy beavatkozott az úgynevezett izosztázia geológiai jelenségébe, amely a Föld külső, litoszférának nevezett kőzetburka és a közvetlenül alatta található felső képlékeny réteg, az asztenoszféra közötti gravitációs egyensúly, illetve annak hiánya.

Erre az egyensúlyra ugyanis a felszín fölötti történések is befolyással vannak: leginkább az eljegesedés, illetve az olvadás.

A NASA kutatói szerint a tízméteres kilengés oka a klímaváltozással felgyorsult extrém olvadás, amely Grönlandot is kizöldítette, 7500 gigatonnás nyomás alól szabadította fel a litoszférát, egyszersmind hatással volt a Föld forgástengelyére is.

A NASA kutatói igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy a planetáris vonalzón a 10 méter nem olyan nagyon sok, és valószínűleg a forgástengely sodródása nem okoz jelentősebb gondot.

Neked ajánljuk
A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Idén már csaknem 890 ezer hektárnyi erdő és sztyeppe égett le Mongóliában Ennyi energiát termeltünk 2021-ben Északkelet-Európa lesz a kontinens éléskamrája?
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam