2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás az antarktiszi mohát is tönkreteszi

A kelet-antarktiszi térségben nyaranta előbukkanó mohatelepek is megsínylik a klímaváltozás és az ózonréteg vékonyodásának hatásait.

Az Antarktiszra látogatva az ember jeges, fehér vidékre számít. Néhány területen azonban zöld színű, dús mohatelepek emelkednek ki a hó alól egy mindössze hat hétig tartó időszakban – mondta Sharon Robinson, az ausztráliai Wollongongi Egyetem munkatársa, a Nature Climate Change-ben megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az Antarktisz nyugati vidéke és az Antarktiszi-félsziget a bolygó leggyorsabban melegedő területei közé tartozik, a kelet-antarktiszi régió azonban eddig nem sokat tapasztalt meg az éghajlat-melegedésből, ezért a kutatókat megdöbbentette, amikor szembesültek a helyi növényzet változásának mértékével

– írja a BBC.

A tanulmány kezdetén a mohatelepek domináns faja a Schistidium antarctici volt, amely hosszú ideig képes túlélni a víz alatt. 2013-ra azonban a mohatelepek nagy részén két másik faj is megvetette a lábát, amely jól bírja a szárazabb feltételeket, viszont nem viseli jól a víz alatti létet Fotó: Gilad Rom/Wikimedia Commons

„Egy 2000-ben végzett előzetes tanulmányt követően 2003-ban kezdtük megfigyelni a területet. Amikor 2008-ban visszatértünk, az egykor zöld mohatelepek már sötétvörössé váltak, ami azt jelzi, hogy komoly stressztől szenvedtek. Először zöldről vörösre változnak, aztán, ha igazán nagy stressznek vannak kitéve, beszürkülnek, ami azt jelenti, hogy haldokolnak” – magyarázta Robinson.

A szakemberek rájöttek, hogy a változás hátterében az egyre szárazabbá váló klíma áll. A kutatók szerint Kelet-Antarktisz hidegebb, szelesebb és szárazabb lett az éghajlatváltozás, illetve az ózonréteg vékonyodásának együttes hatásai miatt.

Mohaküzdelem a sziklákon Fotó: LBM1948/Wikimedia Commons

Robinson szerint noha a mohatelepek csak 4-14 centiméter magasra nőnek, apró állatok, gombák és zuzmók otthonául szolgálnak, vagyis olyanok, mint egy kis erdő, amelynek most legalább a 40 százaléka szárazságtól szenved.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Az öreg erdőket veszítjük el először A vadvirágoknak is teret hagy Újpest A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam